ИФО: Пословна клима у Немачкој још сјајнија у јулу

МИНХЕН: Расположење директора немачких компанија се додатно побољшало у јулу, будући да је индекс пословне климе који израчунава Институт ИФО порастао овог месеца на 90,5 поена са јунског нивоа од 86,3 бода.
porast
Фото: Tanjug

Ово је трећи узастопни месец раста тог индекса, при чему су компаније изразиле знатно веће задовољство својом тренутном пословном ситуацијом, као и опрезан оптимизам у погледу наредних месеци, наводи се у саопштењу ИФО института достављеном Танјугу.

Пословно расположење се поново поправило у производном сектору, с обзиром на то да процене индустријских компанија о њиховој тренутној ситуацији више нису тако лоша као претходних месеци.

Истовремено, произвођачи предвиђају да ће њихово пословање поново почети да расте наредних месеци.

Искоришћеност њихових капацитета је порасла са 70,4 одсто на 74,9 процената, али је и даље знатно испод дугорочног просека од 83,5 посто.

Индекс пословне климе у услужном сектору је забележио снажан раст.

Пружаоци услуга не само да су знатно задовољнији својом тренутном ситуацијом, већ су и њихова очекивања за наредне месеце знатно побољшана.

Раст оптимизма је настављен и у трговини, при чему процене трговаца о њиховој тренутној ситуацији и очекивања за наредне месеце имају стрму узлазну линију.

Посебно се побољшало пословање у малопродаји.

Сличан тренд бележи и грађевински сектор, у којем су компаније такође задовољније својим тренутним стањем а и њихова очекивања су сада мање песимистична, наводи се у саопштењу ИФО института.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести