Илић: Искорак ка уређењу електроенергетског система на КиМ

БЕОГРАД: „Одређивање мапе пута за примену споразума о енергетици усвојеног 2013. године у дијалогу Београда и Приштине, представља решење за проблеме снабдевања електричном енергијом на северу покрајине”, изјавио је Зоран Илић, помоћник министра рударства и енергетике.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

„Направљен је велики искорак ка уређењу електроенергетског система у јужној покрајини, јер ће сада наша компанија дистрибуирати електричну енергију, одржавати мрежу која је технички застарела и руинирана, обављати прикључења нових корисника", рекао је он гостујући на ТВ Инсајдер, саопштило је Министарство.

Додао је да Електропривреда Србије (ЕПС) од 1999. године није имала приступ објектима који су у њеном власништву, а да је приштинска страна све време користила конекцију и дистрибуирала је ка другим деловима покрајине, истовремено стварајући губитке које су ишли на терет државе, односно нашем преносном систему.

"Сада ћемо имати контролу, јер ће ‚Електросевер‚ компанија у власништву ЕПС-а, дистрибуирати електричну енергију, снабдевати потрошаче на северу и наплаћивати утрошену струју“, рекао је Илић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести