Има пара за веће пензије и плате, али каса није ћуп..

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић каже да ће се борити за то да повећање пензија ове године не буде мање од пет одсто, као и за то да буде још једнократних исплата и помоћи.
vucic
Фото: Tanjug/printskrin

У вези с платама - ићи ћемо на на значајно повећање, укључујући и вољску, полицију, али не смемо да претерамо да не бисмо уништили приватни сектор, јер, ко ће онда да издржава јавни сектор, казао је синоћ Вучић за РТС.

Истиче да у буџету има новца за јасан бржи раст, за повећање плата и пензија.

Најлакше је вама на телевизијама, сваког штрајкача подржите, а онда нас питате што нема пара за нешто. Па, није каса ћуп. Водимо рачуна и зато смо успешни, рекао је Вучић.      

Најавио да се ове године очекује и ново повећање плата, посебно у здравственом сектору. 

Сестрама ћемо да повећамо за 12 одсто, можда и 15 одсто. Посебно лекарима, сестрама, наставницима, учитељима, истакао је председник и додао да ће се питање повећања плата разматрати вероватно током лета. 

Циљ је, даље наводи, да се незапосленост спусти испод девет одсто па да се повећа животни стандард. 

Указује да је повећана и минимална зарада, додајући да верује да ће ускоро бити и 30.000 динара. Просечна плата сада је 460 евра, а биће, каже, и 500. 

Бацио сам се на посао да имамо највећи раст у Европи

Светска банка предвиђа да би Србија уз реформе могла да достигне привредни раст од седам одсто и бацио сам се на посао да то и урадимо и имамо највећи раст у Европи, изјавио је Вучић.

Он је рекао да је у понедељак добио од СБ званичан материјал у којем је наведено да Србија има годишњи раст три до четири одсто и да не расте колико би могла.

Вучић истиче ће се посебно ангажовати како би Србија достигла највећи раст у Европи, од седам одсто, као и да ту треба посебно да поведемо рачуна о додатним јавним инвестицијама, затим о јавним набавкама, развоју рударског и енргетског сектора што подразумева промене у ЕПС-у и рударском сектору.

Како је рекао, треба решити питање рудника Штаваљ, али и искористити то што имамо на западу Србије 10 одсто светских резерви литијума, како би се код нас правиле батерије за електричне аутомобиле.

Затим радимо реформу комплетног пореског система, нагласио је Вучић и подсетио да су данас потписана три уговора са СБ од које ћемо добити 142 милиона долара за унапређенеј трговине на Западном Балкану, развој Е управе и реформу пореске администрације.

Вучић каже да треба смањити и парафисклане намете и додаје да ми и Бугари имамо најмањи ПДВ  у региону, док на пример Хрвати имају ПДВ 25 одсто.

Председник Вучић је најавио да ће бити смањен порез на зараде, пре свега, како би се смањила сива економија, чиме ће се подстаћи предузетнички дух и старт ап фирме.

Како каже, биће настављено привлачење страних инвестиција и већ сутра једна нова немачка компанија долази да разговара о инвестирању.

Говорећи о МТУ која ће са нашим инжењерима за две или три године поправљати авионске моторе, Вучић додаје да стиже и једна француска компанија за два дана на разговоре која жели да уђе у авио класте који се сада ствара.

Вучић каже и да је сада незапсленост око 11 одсто, као и да је план да буде испод 10 и девет одсто и да ће се онда радити на подизању животног стандарда.

Каже да данас имамо здрав систем и да су на пример ненаплативи кредити пре били 23 одсто док су сада на нивое 5,7 одсто.

Има пара у банкама и морамо да разговарамо да више финансирају српски приватни сектор, додао је Вучић.

Председник је на карти показао који су све актуелни пројекти по питању путне инфраструктуре и истакао да ће већ за десет дана грађани моћи да иду аутопутем целим Коридором 10 све до македонске границе.

Источни крак Коридора 10 до бугарске границе ће бити отворен за три месеца, додао је он.

За месец дана ће, додаје, бити отворен аутопут од Обреновца до Чачка, док ће до 19. децембра бити готова и деоница Сурчин - Обреновац, тако да ће бити отворен цео потез од Београда до Чачка.

Такође, до краја 2021. биће завршен аутопут од Чачка до Пожеге, рекао је Вучић и додао ће за 15 дана положити камен темељац за почетак радова.

Остаје да се изгради аутопут ка Котроману од 60 км и ка Бољару на граници са ЦГ у дужини од 107 км.

Имаћемо путеве као у Швајцарској, нагласио је Вучић.

Вучић каже да ће до септембра почети и изградња прве деонице аутопута Ниша - Мердаре до Плочника, затим да ће пре тога током лета почети и изградња Моравског коридора који ће спојити Појате и Прељину.

Најавио је да ће се градити и брза саобраћајница од Пожаревца до Доњег Милановца, затим од Руме до Новог Сада и аутопут Рума - Шабац, што би требало да буде готово за две и по године.

Додао је да ће се градити и аутопут Београд- Зрењанин и Зрењанин - Нови Сад.

Затим у јуну почињу радови на градњи аутопута Кузмин - Сремска Рача и правиће се нови мост на Сави.

Вучић истиче да Србија може да помогне Републици Српској за градњу аутопута ка Бјељини.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести