Индустријска производња порасла 2,1% од јануара до новембра

БЕОГРАД: Индустријска производња у Србији је у периоду јануар-новембар 2018. године порасла за 2,1 одсто у поређењу с истим периодом 2017., а прерађивачка за 2,7 одсто, објавио је Републички завод за статистику.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Индустријска производња је у новембру 2018. године, у односу на просек претходне године, порасла за 7,6 одсто, при чему је прерађивачка остварила раст од 9,8 одсто.

На међугодишњем нивоу, српска индустрија је у новембру месецу забележила пад од 1,0 одсто.

Највећи утицај на пад индустријске производње у новембру имали су: производња прехрамбених производа, производња електричне енергије, експлоатација угља, производња одевних предмета и производња текстила. 

Десезонирани индекс индустријске производње за новембар показује да је укупна индустрија остварила раст од 0,8 одсто, а прерађивачка раст од 2,3 одсто у односу на просек 2017. године.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња у новембру је у односу на октобар била мања за 1,3 одсто, а прерађивачка за 1,4 одсто.

Међугодишњи пад производње је у новембру забележио сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација за 4,1 и рударство за 4,7 одсто, док је прерађивачка индустрија остала на истом нивоу.

Према статистичким показатељима, у новембру је на годишњем нивоу порасла производња капиталних производа за 4,8 одсто и трајних производа за широку потрошњу за 3,4 одсто.

С друге стране, пад је забележен у производњи нетрајних поризвода за широку потрошњу за 6,4 одсто и енергије за 0,6 процената. 

Што се тиче података за 11 месеци, сектор прерађивачке индустрије остварио је раст од 2,7 одсто, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација раст од 2,0 одсто у односу наупоредни лањски период, док је рударство регистровало пад од 4,5 одсто.

Обим индустријске производње у новембру 2018. године, у односу на исти месец прошле године, забележио је раст код 16 области, чије је учешће у структури индустријске производње 47 одсто, а пад код 13 области, са учешћем у структури индустријске производње од 53 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести