ИНСПЕКЦИЈА РАДА Газде кршиле права трудница и породиља

Захваљујући посебном телефонском броју за пријаву неправилности у области рада и права за труднице и породиље, од краја јула 2019. до 15. јануара ове године забележено је 336 пријава послодаваца због кршења или ускраћивања неког од права, показују подаци Инспектората за рад.
posao Foto: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како је објаснио директор Инспектората Стеван Ђуровић, примедбе се пре свега односе на неисплаћивање новчаних накнада, које су дефиснисане уговором, а било је и случајева давања отказа.

Иначе, реч је о посебној бесплатној телефонској линији (0800/300-307) коју је покренуло ресорно министарство, а преко које труднице и породиље могу Инспекцији рада пријавити послодавце који крше закон и тако им ускраћују права која имају.

Ђуровић подсећа на то да је на сајту Министарства рада објављена и листа послодаваца код којих су утврђене неправилности у вези с остваривањем права током трудноће, породиљског одсуства, одсуства с рада ради неге детета и посебне неге детета.

19 послодаваца кршило права трудница

Та листа се односи на неправилности које су начињене у периоду од 23. јула 2019. до 15. јануара ове године и на списку је 29 предузећа из Београда, Врања, Новог Сада, Прокупља, Крушевца, Краљева, Лесковца, Шапца, Панчева и Зрењанина.


Црна листа помаже

Директор Инспектората истиче да се, од када се на сајту ресорног министарства објављује такозвана црна листа, код послодаваца све више пробуђује свест о поштовању прописа и да се то осликава и у мањем броју пријава.Ђуровић наводи податак да су у протеклој години инспектори обавили више од 77.000 инспекцијских наздора и да је, између осталог, утврђено да је мање радника ангажовано на црно.

– Број радника на црно смањен је око 36 одсто у односу на претходне године и приметно је да све више послодаваца ради у складу са законом – додао је Ђуровић.


Ђуровић за Танјуг прецизира да је 19 послодаваца кршило права трудница, а десет њих права породиља. Та предузећа баве се углавном трговином, угоститељством, производњом хлеба и пецива, обуће, фризерском делатношћу...

Неправилности су се готово код свих фирми које су на списку односиле на неисплату накнаде. По поменутој листи, 11 послодаваца није доставило обрачуне зарада, односно потврде о годишњим оствареним приходима, седам их није доставило потребну документацију надлежним службама из области социјалног и здравственог осигурања, а три послодавца су дала незаконите отказе уговора о раду.

10 послодаваца није поштовало права породиља

Инспекторат за рад донео је 12 решења, 20 захтева за покретање прекршајног поступка, као и три упозорења послодавцима.Ђуровић каже да је на почетку рада, односно одмах по покретању посебне бесплатне линије, први месец и по било уједно и највише позива.

Како наводи, међу њима има оних који су неупотребљиви, а било је и случајева да се 20 пута пријављује једна те иста особа.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести