ИНСПЕКЦИЈЕ РАДА Запослено 24.000 радника на црно

Инспекције рада обавиле су више од 70.000 надзора у прошлој години, а око 24.000 радника који су раније радили на црно, добило је регуларно запослење.
inspekcija rada, tanjug
Фото: Tanjug/Video, ilustracija

То је изјавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, и навео да је то резултат пројекта ‘’Реци не раду на црно’’ који је Србија спровела уз подршку Норвешке.

Ђорђевић је у Алексинцу, где је присуствовао представљању пројекта “Норвешка за вас-Србија”, рекао да је доласком у Министарство рада ‘наследио’ неколико пројеката који су спровођени с Норвешком, а да је у међувремену покренут врло битан пројекат јачања капацитета инспектората рада.

Број инспекцијских надзора повећан са 53.000 на више од 70.000

“Инпекција рада је за годину дана колико радимо норвешки пројекат, са истим капацитетима као раније успела да обави 31 одсто више инспекција него што је било у рекордној 2017. години, тако да је број инспекцијских надзора повећан са 53.000 на нешто више од 70.000 инспекцијских надзора”, рекао је Ђорђевић.

Он је навео да је сарадња с Норвешком у пројекту “Реци не раду на црно” допринела бољој контроли државе у области рада, заштити радничких права и већој наплати кроз кажњавање послодаваца.

“Није било круцијално само да дају новац, него то што су били присутни, а то нас је терало да радимо више и боље да бисмо оправдали новац који смо добили. То смо и урадили, а то је вишеструка корист за државу”, истакао је Ђорђевић.

Како је рекао, Србији су скандинсвске земље узор у многим областима, као што су родна равноправност, дискриминација и брига о најрањивијим категоријама, систем социјалних карата.

Ђорђевиц је нагласио да Србија треба да учи од Норвежана када је реч о контроли над јавним финансијама и изразио је захвалност норвешкој амбасади на спровођењу пројекта “Норвешка за вас - Србија” који ће допринети развоју неразвијених подручја у Србији.

        Д. Мл.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести