Инспекције спречиле продају 37 тона меса, млека и прерађевина

Потрочаши се најчешће жале на мирис, боју, укус хране, истек рокова изложених намирница и недостатак декларације, указују у Министарству пољопривреде, и истовремено скрећу пажњу на то да купци морају да воде рачуна и о томе где пазаре храну јер намирнице треба набављати од дистрибутера и произвођача који поседују документацију о производама, и то на местима која су регистрована за продају.
Namirnice, hrana Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У  Министарству пољопривреди казали су за „Дневник” да увек поступају по пријавама потрошача, било да су писане или телефонске, у што краћем року, зависно од процене ризика, и да у контролама гледају управо својства хране на која и купци обраћају пажњу при избору намирница, затим микробиолошку исправност, начин чувања и начин излагања намирница за продају, означавање и декларисање, порекло и пропратну документацију.

Три инспекцијске службе при том министарству – Пољопривредна, Ветеринарска и Фитосаниратна – подсећају на то да је законом забрањена продаја хране животињског порекла произведене у неодобреним објектима и без контроле, као и продаја хране на тезгама на улици или на пијаци ван расхладних витрина, премда управо на тим местима из аутомобила-гепека купци воле да пазаре мислећи да купују домаћи производ. Инспекције Министарства пољопривреде су током 2019. године обавиле више од 100.000 редовних и ванредних контрола и с тржишта повукле небезбедну храну због недостатка следљивости, истека рока трајања, непрописног декларисања, неиспуњавања услова за производњу или непоштовања, односно неусклађености са законским прописима као и других неусаглашености.

19 пошиљки јужног воћа и поврћа је уништено

Ветеринарски инспектори су током лањске године била у чак 4.613 ванредних контрола у месарама, самопослугама, продавницама деликатеса, рибарницама, затим угоститељским објекима, објектима брзе хране, пијацама и другим објектима и утврдили укупно 923 неусаглашености. Између осталог, поднели су 225 пријава и по њиховим налозима уништено је више од 37 тона хране животињског порекла, а од тога меса и производа од меса 31.388 килограма, млека и производа од млека 2.629, рибе и производа од рибе 492 килограма и 86.707 јаја

Фитосанитарни инспектори су на граничним прелазима током прошле године обавили чак 57.735 прегледа пошиљки биља и биљних производа, тешких безмало 850.000 тона. Решењем инспектора забрањен је увоз пошиљке сојине сачме због повећаног присуства генетске модификације и наређено њено враћање пошиљаоцу.

86.707 јаја било неисправно те је уништено

У истом периоду 19 пошиљки јужног воћа и поврћа је уништено због повећаног садржаја средстава за заштиту биља, пет пошиљки јужног воћа и поврћа због промрзлости, а 22 пошиљке јужног воћа и поврћа враћене су пошиљаоцу.

Та инспекција навела је у извештају да је анализирано 10.217 производа и донето 495 закључака о отклањању недостатака производа, као и 128 решења о забрани увоза.


Највише повучено брашна, алкохола, сокова

Пољопривредни инспектори су током лањске године повукли из промета 1.805 тона прехрамбених призвода биљног порекла и 48.404 литара пића. Због неодговарајуће декларације или истеклог рока, из продаје је повучено 45.213 литара алкохола и алкохолних пића и 2.958 литара безалкохолних пића.

Истовремено, због недостатка анализа безбедности хране, следљивости и неодговарајуће декларације, из промета су највише повлачени брашно, тестенине, замрзнуто поврће и воће.


Разлози за то су пре свега што је увезена храна имала недостатке који се односе на непостојање декларација на српском језику, затим због неодговартајућег квалитета производа, недозвољене употреба адитива, микробиолошке неисправности хране, повећаног нивоа тешких метала или присуства токсина.

З. Делић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести