Инспектори ће као „тајни купци“ моћи да провере да ли ће добити рачун

БЕОГРАД:  Инспекторима убудуће неће бити потребан налог и неће морати да се легитимишу на уласку у неку трговину ради провере да ли она издаје фискалне рачуне, већ ће моћи као "тајни купац" лично да се осведочи да ли ће за робу коју је "пазарио" добити рачун.
fiskalni racun tanjug
Фото: Tanjug

То је, наиме, једна од новина предвиђених Изменама и допунама Закона о инспекцијском надозру, о којем је јавна расправа недавно окончана.

У току је усклађивање закона са пристиглим примедбама, након чега ће бити послат влади на разматрање, речено је Танјугу у Министарству државне управе и локалне самоуправе. 

Новине које Закон о инспекцијском надозру доноси су између осталог, увођење мешовитог инспекцијског надзора у предузећима, заједничко обављање инспекцијских послова, фирмама ће се дати могућност да признају прекршаје, што је, наводе, модел који је већ заживео код саобраћајних прекршаја, а омогућава блаже санкције. 

Када је реч о изменама закона које се тичу самоиницијативног пријављивања прекршаја у "сопственим редовима", досадашња могућност да компаније позову инспекторе у саветодавну посету биће проширена.

Фирме ће, након усвајања измена и допуна, моћи саме да се јаве инспектору и кажу да су направиле прекршај.

"То значи да ће инспектор моћи да им наложи припрему плана и да им помогне да пословање усагласе са прописима", додају у министарству. 

У случају основане сумње да лице обавља делатност као нерегистровани субјекат, или да не издаје рачун, може се користити, ради доказивања, "прикривена куповина" и то ако се на други начин не могу обезбедити потребни докази, или би то било значајно отежано.

"Прикривена куповина се обавља без претходног обавештавања и предочавања надзираном субјекту службене легитимације и налога за инспекцијски надзор, а овај механизам препознаје законодавство у другим, развијеним државама и оруђе је у рукама инспектора у борби са несавесним привредницима", кажу за Танјуг у министарству.

Такође, када измењен закон ступи на снагу, након гласања народних посланика у Скупштини, локалне самоуправе у Србији моћи ће да споразумом уреде заједнички рад више инспекција на локалу.

Како истичу у ресорном министарству, биће уведен институт "Субјект од поверења", а циљ је, кажу, да се фокус инспекција са кажњавања помери на подршку пословања предузећа. 

"Статус ''субјекта од поверења'' намењен је предузећима која су се доказала високим стандардима пословања и поштовањем прописа, што ће у пракси значити да их најмање четири године инспекције неће посећивати у редовним контролама, али ће ти привредни субјекти бити дужни да обављају самопровере и инспекцијама достављају извештаје о резултатима". 

Предложено је да примена ове новине почне две године након усвајања закона, додају у министарству.

"Потребно је време да се примене методе и инструменти за процену ризика у оквиру платформе е-Инспектор, потребно је време да се, на основу процене ризика, створи база података о ''доброј'' и ''лошој'' привреди".

Упозоравају да се предузећима, уколико злоупотребе овај статус, он може трајно одузети.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести