Инвестицијама у инфраструктурне пројекте до економског раста

БЕОГРАД: „Инвестиције у инфраструктурне пројекте који су недостајали претходних деценија биће у фокусу и у наредном периоду”, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић.
Tomislav Miomirovic/Tanjug/Nikola Andjic
Фото: Танјуг/Никола Анђић/Томислав Миомировић

„Решени смо да генеришемо велике инвестиције у инфраструктурне пројекте који су недостајали претходних деценија а у циљу да економски растемо и да би остварили пројектовани раст БДП”, рекао је Момировић на онлајн Београдском економском форуму.

Додао је да ће имајући у виду све околности изазване пандемијом корона вируса, наредне године, која ће такође бити кризна, великим инвестицијама у јавном сектору морати да се спасава економија.

"Нисмо бирали да се нађемо у овој ситуацији и надамо се да ће она проћи и да ће се све наставити нормалним током, да ћемо фокус моћи да ставимо на приватни сектор. Следеће године мораћемо великим инвестицијама у јавном сектору да спасавамо економију", рекао је Момировић.

Он је на панелу рекао и да је ранијих деценија било мало инвестиција у инфраструктури, путној, железничкој, авиосабраћају, али да се то променило 2014. године, када је инфраструктура стављена у сам фокус, као и инвестиције.

Међу важне пројекте, између осталих, Момировић је сврстао завршетак јужног крака Коридиора 10, аутопут до Чачка, рад на реализацији аутопута Београд-Сарајево...

"Важно је да се јача повезаност у региону. Решени смо да спојимо регион, да он постане мала ЕУ пре него што се сви заједно повежемо са ЕУ, а у том смислу важан нам је пројекат Мали Шенген. Немамо другу опцију осим да сарађујемо", рекао је Момировић.

Момировић је додао да је захваљујући инвестијама железничка инфраструктура "доживела ренесансу", али да се радило и на унапређењу речног саобраћаја и транспортне инфраструктуре.

Истакао је да су економије јако погођене услед последица пандемије, али да ће Влада Србије и министарство на чијем је челу настојати да не дозволе да економски прогрес који је начињен претходних година, као и побољшан животни стандард опадну због тога што је приватни сектор под великим притиском.

Следећа година, каже, такође ће бити кризна, па се може очекивати да инвестиције приватног сектора буду смањене.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести