Инвестиције 16 милијарди у зелену Србију - неће људи остати без посла

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је, на отварању другог дана Копаоник бизнис форума, да ће у наредних 10 до 15 година бити уложено 16 милијарди евра у инвестиције у области рударства и енергетике и поручила да постоји политичка воља да се крене ка "зеленој Србији", као и да ће то отворити и нова радна места.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Парламент је усвојио четири закона, која нису само на папиру, Показали смо политичку вољу да кренемо ка зеленој Србији. Могу да се чују разне дезинформације,али нема бојазни да ће људи због тога остајати без посла, поручила је Михајловићева на првом панелу чија је тема "Зелени и одржив опоравак: Енергетска политика у Србији".
 

Министарка је истакла да ће управо инвестиције у вредности од 16 милијарди евра у нове капацитете отворити и нова радна места.

Кренили смо ка зеленој Србији и ту нема повратка назад, истакла је она додајући да сви други интереси који постоје су, како је рекла, често манипулативни и приватни.

Према њеним речима, Србија ће производити и електричну и топлотну енергију из обновљивих извора енергије, као и да је циљ да се од 600 квадратних километара кровова у Србији бар 10 одсто искористи за соларне панеле.

Указала је да Србија троши 40 одсто више енергије него у земљама ЕУ и да ће смањењем потрошње добити струју као да је изграђена још једна електрана.

Циљ је да снизимо потрошњу електричне и топлотне енергије бар за око 20 одсто у наредне четири године, навела је министарка.

Михајловићева је казала и да ће у 2022. бити утрошено у енергетску ефикасност најмање 150 милиона евра.

Наводи да Србија мора да сачува своје термокапацитете у одређеном периоду као што то раде све земље ЕУ, али да нисмо за градњу нових термоелектрана, јер то није оправдано.

Министарка каже да постоје и други извори енергије, тако да ће се Србија определити за изградњу великих и средњих хидроелектрана, као и гасних електрана.

Верујем да ћемо имати и снабдеваче кроз нови гасовод Ниш - Димитровград, рекла је она додајиући да очекује инвестициони бум када је реч о соларним и ветро електранама.

Србија неће ниједног момента у ситуацији да буде енергетски зависна у електричној енергији, нагласила је потпредседница владе.

Каже да ће Србија морати да плаћа таксу због емисија угљендиоксида због термокапацитета, која сада износи 52 евра по тони, а до краја године ће бити и преко 100 евра по тони.

Тако ће Србија годишње са својим термоелектранама морати да плаћа више милијарду евра само за таксе због емисија угљендиоксид, рекла је Михајловићка.

Истакла је да се прави и нови национални план за климу и енергетикуи нову стратегију енергетике, које ће бити готове до краја ове године.

Заједно правимо план рада термоелектана до 2050.

Верујем да ћемо брзо завршити план рада наших термокапацитета до 2050. године, а термоелектране се неће затварати као што ових дана слушамо, каже потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Она наводи да је основно питање како ће се ТЕ учинити таквим да производе енергију на одрживији начин, како да се сачува животна средину и колико новца треба да се уложи да би термоелектране емитовале мање штетних материја.

Такође и како ћемо кроз тај процес проћи, а да немамо забране увоза и извоза електричне енергије, јер имамо ТЕ на лигнит или да таксе на угљен-диоксид буду што ниже, изјавила је Михајловићева гостујући на РТС-у.

Она је додала да данима слуша лажи о затварању термоелектрана до 2030. године, те да је у овако дугачким процесима информисање најважније.

Ту се увек јави нека врста манипулације. Моја порука радницима јесте да верују држави и да знају да нико неће остати без посла, поручила је министарка.

Како је саопштено из кабинета Зоране Михајловић, она је навела да ће се заједнички и јавно направити план до 2050. године, а суштина је да ТЕ буду одрживе.

Ми већ градимо пуно објеката, ЕПС је инвеститор за многе важне пројекте. Јако важан пројекат је Костолац Б3, који мора да се заврши, а о свим другим пројектима у термо-сектору морамо добро размислити, сада нема плана да се они граде, закључила је Михајловићева.

Грађанима први уговори о замени столарије у јулу

Министарка рударства и енергетике изјавила је да ће за пројекте енергетске ефикасности бити расписана два јавна позива.

Један је за компаније које ће се бавити заменом столарије, али и заменом кровова, индивидуалних ложишта, изолацијом кућа и стамбених зграда.

Ту ће, како је рекла, критеријуми бити јасни, јер неће бити дозвољено повећање цена и у обзир ће долазити само квалитетне и добре фирме са реалним ценама.

Други јавни позив се потом распианас да је управо завршен конкурс за локалне самоуправе, сује за грађане да се јаве и конкуришу за 50 одсто средстава, колико обезбеђују држава и локална самоуправа, док половину средстава обезбеђују грађани, појаснила је Михајловићева.

Како је наведено у саопштењу из њеног кабинета, Михајловић је додала да очекује да први уговори између грађана и локалне самоуправе буду потписани у јулу.

До грејне сезоне морамо видети прве резултате. Наш национални интерес је да смањимо потрошњу топлотне и електричне енергије, разговарамо са великим међународним институцијама, истакла је Михајловићева.

Навела је да ове године неће бити новца за све, али је важно да грађани знају да ће овај пројекат трајати неколико наредних година.

Осврнула се и на тему одвајања "Транспортгаса" од "Србијагаса" и рекла да је то почетак реформисања гасног сектора, те да је гасификација један од важних праваца енергетске транзиције.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести