Инвестиције и потрошња грађана покрећу економију

У Србији се наставља позитиван тренд приведног раста и у средњем року ће износити између 3,5 и четири одсто, изјавио је  председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Он је на седници  Скупштине ПКС-а  рекао да је међугодишњи привредни раст у првом кварталу ове године 2,5 одсто, уз очекивано убрзање привредне активности до краја године.

Главни покретачи привредне активности у текућој години су интензивирање инвестиционе активности и раст личне потрошње, рекао је Чадеж.

Како је навео, ризици су углавном екстерне природе и могу бити успоравање привредне активности у ЕУ, трговински протекционизам, раст цене енергената и раст каматних стопа, као и политичке тензије.

Привредна активност у првом полугодишту оцењује се позитивно услед раста просечне искоришћености производних капацитета и веће очекиване продаје на домаћем тржишту. Већи број анкетираних друштава планира нова запошљавања у наредна три месеца, уз планирање већег обима инвестиција у овој години. Он је навео да расте ниво страних директних инвестиција у Србији, али да мора да се обезбеди у већој мери квалифкована радна снага и да се спроведе дуално образовање, отворе тренинг центре и друго, а све како би млади и квалификовани радници остали у земљи.

Велики је проблем злоупотреба права на боловање (Марко Чадеж)

“Привреда од 2015. године остварује позитиван нето резултат, који је према прелиминарним подацима прошле године достигао 500 милијарди динара”, истакао је Чадеж.

Чадеж је објаснио да су ове године приоритетне законодавне активности даље смањење пореза и доприноса на зараде запослених, измена Закона о порезу на добит правних лица, иницијатива за измену Закона о раду.

Како је рекао, велики је проблем злоупотреба права на боловање.

“Приоритет у овој години је даље смањење пореза и доприноса на зараде запослених, што је јако тежак задатак. Ми желимо да имамо јасан план, како ћемо са око 63 одсто то спустити на 46 или 47 одсто. То не може преко ноћи”, нагласио је Чадеж.


Шест стубова привредног развоја

Влада Србије припрема Стратегије индустријске политике Србије за период од 2020. до 2030. године, а помоћник министра привреде Драган Угрчић  истиче да ће се тај докумнт базирати на шест стубова .

“Ми желимо да кроз индустријску политику која се дефинише кроз неких шест кључних стубова, као што су иновације, инвестиције, дигитализација, међународно окружење, оснаживање људи и циркуларна економија, да урадимо дијагнозу и видимо где смо с тим у Србији и да чујемо привреду “, рекао је Угрчић.

Он је казао да је циљ да се на основу тога види која решења моги да се ураде и имплементирају.


Челник ПКС наводи да су ове године покренуте 42 законодавне иницијативе из различитих сектора привреде, према надлежним ресорним министарствима и државним институцијама, као и да је реализовано њих 19.

“Прошле године комора је покренула 190 иницијатива, од чега је 63 позитивно реализовано”, додао је председник ПКС.

Он је рекао да ПКС активно ради на решавању проблема на граничним прелазима, како би се убрзале процедуре и поспешио промет робе.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести