Инвестиције мењају Србију: У 40 нових фабрика посао за 16.000 радника

НОВИ САД: Прошле године у Србију је пристигло три милијарде евра страних инвестиција које су отвориле нова радна места и подстакле укупан економски раст. Велике инвестиције очекују се и ове године, а оне ће донети много нових радних места, а привреди високе технологије у производњи.
fabrika
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Према речима Марка Чадежа, председника Приведне коморе Србије, прошла година српској економији потврдила је стабилност и здрав економски раст заснован пре свега на инвестицијама, станим и домаћим. То је, како је нагласио, добра основ за снажнији раст извоза.

Успех ће зависити и од тога колико растеретимо привреду, колико подржимо приватни сектор, посебно мале и средње компаније да расту и развијају се, а велике да буду још снажније, колико страних инвестиција привучемо и колико ојачамо капацитет домаћих компанија да више инвестирају, колико нам пословно окружење буде подстицајније и предвидивије, а привреда конкурентнија, колико више будемо извозили финалних и производа више фазе прераде, колико будемо улагали у инфрастуктуру, иновације и високе технологије, објаснио је Чадеж.

Законом о улагањима од пре неколико година изједначени су страни и домаћи инвеститори, а изменама овог законског акта које су уследиле пред крај прошле године, и домаће компаније ће ове 2019. бити ослобођене царина на увоз машина из земаља ван ЕУ односно из оних са којима Србија нема нулту царину.

У протекле две године буџетским субценцијама за инвестиције подржано је више домаћих него страних компанија, што у претходном периоду није било тако. Наиме, од 56 компанија чије су инвестициони пројекти подржани државним подстицајима у 2017. и 2018. години, чак 35 је домаћих из разних сектора привређивања – од агробизниса преко индустрије до услуга. То говори о јачању инвестиционог капитала домаће привреде.


Оптерећење зарада смањи на 46 одсто

Најважнији захтев привредника за бржи економски раст и развој Србије ,по речима Чадежа, је смањење пореских оптертећења, укидање нелојалне конкуренције на тржишту, бирократске баријере и административна оптерећења .

Предлог привредника је да се у периоду од пет година пореско оптерећење зарада смањи са досадашњих 63 на 46 одсто. То ће бити могуће ако се спроведу планиране реформе, поготово пореска реформа и реформа у здравству. Важно је рећи да због пореског растерећења привреде неће бити мање новца у буџету, сматра Чадеж.

Како додаје, смањење тих трошкова привреди ће омогућити да боље и профитабилније послује, да више инвестира, производи и извози, а самим тим и држави веће приходе.

Прошириће се и база за опорезивање и биће мање сиве економије, закључио је Чадеж.


Први човек ПКС додаје да колико је важно да Србија привуче што више страних инвестиција, толико је битно и да јача капацитет и број домаћих компанија које инвестирају додајући да су и домаћи привредници све способнији да улажу у нове и проширење постојећих капацитета и користе погодности и подршку намењену инвеститорима.

Прошле године уговорено јер више од 50 пројеката инвестиција. Страни инвеститори у Србији су у 2018.години започели или завршили 40 нових фабрика, погона, производних линија и дистрибутивних центара у којима ће се запослити готово 16.000 радника. Чадеж истиче да је почела или се припрема градња још 12 нових великих инвестиција и то највише немачких, италијанских и турских инвеститора. По његовој оцени Србији више није проблем како да привуче инвеститоре већ како да обезбеди довољно квалитетних висококвалификованих радника. Због тога је, тврди, најважније да образовни систем прати потребе привреде.

Велики посао у овој години је дигитализација привреде. Дигитална трансформација традиционалних индустрија изазов је са којим се због брзих и радикалних технолошких промена суочава цео свет однсоно много развијеније економије од српских.

ПКС помаже привреди у дигатализацији, пре свега малих и средњих предузећа. Основали смо Центар за дигиталну трансформацију и спроводимо програм обуке и сертификације консултаната по аустријском моделу. Консултанти предузећимна помажу да напреве дигиталне мапе и стратегију дигитализације и да примене технолошка решења предвиђена тим документима, рекао је Чадеж.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести