Инвеститори из региона заинтересовани за наше тржиште

Када су пре 15-20 година велике стране банке почеле да долазе на наше тржиште очекивало се да са њима стигну и “армије” инвеститора и помогну развој српске привреде девастиране санкцијама.
t
Фото: pixabay.com

Банкари су дошли, али су више пажње обратили на сектор становништва. Процене могућности привреде баш и нису биле на завидном нивоу па је број НПЛ -ненаплативих зајмова био импозантан и тек недавно се смањио. Многе од великих страних банака су спаковале кофере и отишле или се спремају да то учине, друге настављају да улажу и помажу заинтересованим инвеститорима. Место на домаћем банкарском тржишту неће остати упражњено ни након одлазака појединих финасијских кућа. Постоје показатељи да се за улагање на нашем тржишту све више интересују регионални инвеститори, а пут их често води баш преко финансијских кућа које овде послују. То показују активности ОТП групе из Мађарске те турске Халк банке.

Први човек ОТП групе, у чијем саставу ради и Војвођанска банка, Шандор Чањи каже да  они желе да у Србији буду важна банка, да финансирају поред грађана и компаније те да помогну  јачању српске економије.

- Идете сличним путем као и Мађарска после економске кризе и економска политика Србије иде у добром правцу – рекао је Чањи.

Он каже да добро зна како изгледа посао у агробизнису у региону јер је Компанија “Бонафарм” из Мађарске у власништву његове продице.

- Било би веома добро да Мађарска, Србија и Хрватска развијају регион и претворе га у заједнички аграрни простор јер сматрам да је то велика шанса – каже Чањи који је рекао да за сада нема реализације куповине хрватског ПИК Беље из састава посрнулог “Агрокора”.

У Халк банци кажу да се њиховим доласком на српско тржиште повећало и интересовање турских инвеститора за улагање код нас До сада су највише били заинтересован за улагање у аутомобилску и текстилну индустрију..

- Све је више интересовања за улагање у аграр и у Војводину. Турски инвеститори су посебно заинтересовани за сточарску производу - кажу у овој финасијској кући.

-Турски инвеститори су заинтересовани за улагање било кроз процес приватизације  или преко директних улагања - каже директро корпоративне филијале Мирјана Веселиновић.

Да итекако има простора за сарадњу показује и извоз говеђег меса из наше земље у Турску. Србија је за само четири месеца испунила  извозну  квоту за извоз говеђег меса у Турску за 2018 , а министар пољопривреде Бранислав Недимовић  већ је најавио да ће се за 2019.  тражити повећање квоте односно, дозволу за извоз  10.000 тона говедине.

 Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести