Истекао рок за конвертовање кредита из швајцарских франака у евро

Тачно у недељу у поноћ истекао је рок који је по Лекс специјалису оставаљен клијентима банака који отплаћују кредите индексиране у швајцарским фанцима да их пребаце у евро а уз отпис чак 38 одсто главнице.
svajcarci
Фото: pixabay.com

Када је пре пар месеци закон донет било је 17.000 клијената банака који су могли да искористе ову погодност. Колико је до сада познато ову могућност искористило је њих 15.000. Ова бројака ће наредних дана још да порасте јер банке још завршавају све формалности око пребацивања кредита за клијенте који су се јавили да погодности искористе последњих дана рока. Тачна бројка ће се знати наредних дана.

Док је за клијенте који су искористили оно што им се нуди јасно да су добили укупну мању суму коју ће банци вратити а уз нижу рату. Многи се питају шта је са онима који су оставили све по старом и зашто?

Ту се ради о клијентима који живе у иностранству и нису из било ког разлога могли да дођу у Србију. У другу групу спадају они који су добли бенефицирану камату на франке од свега једна одсто годишње. Њима је до краја отплате често остао још који месец и нису нашли своју рачуницу у члановима Лекс специјалиса.Каматне стопе које се сада нуде су 3,4 варијабилно или 4 фиксно до краја отплате .Ту су затим и клијенти који ће против банака поднети тужбу јер очекују повољније услове од онога у Лексу.

Чак 15.000 клијената прихватило је да конвертује стамбени кредит из швајцарског франка у евро

Све у свему клијенти који враћају стамбене кредите у швајцарским францима имали су и више него довољно времена да се прерачунају и процене шта им се исплати. Лекс специјалист је донет 8.маја а два месеца је и више него довољно да се среде утисци и направи рачуница.

Велика помоћ клијентима је одлука Врховног касационог суда по којој банке нису могле да активрјау хипотеку док траје судски поступак што је зауставило извршитеље, који су станове из ових кредита често будзашто продавали. Врховни касациони суд заузео је став да је незаконито индексирање кредита швајцарски франак. Међутим по њиховом тумачењу дозвољено је конвертовање франака у евро. Ова одлка је обавезујућа за ниже судове.


Контрола следи

Конверзија кредита у евро није ишла глатко. Клијенти су се жалили да банке покушавају да им скрате рок отплате и да се одрекну права на тужбу и сличо. У Србији је укупно 15 банака клијентима одобравало ове кредите. Да ли су они применили Лекс специјалис онако како је то требало да ураде или не, знаће се ускоро. Народна банка Србије најавила је свеобухватну контролу примене овог закона.


Шта каже рачуница и шта су добили клијенти који су пребацили дуговања у евро?

Рецимо клијент који је 2007. узео суму од 70.000 евраа у швајцарцима ,уз рок отплате од 23 године требао је пре конверзије да банци отплати 149.060 евра. Уз примену Лекс специјалиса вратиће 115.560. Рата је пала са 590 на 340 евра на месечном нивоу.

Банкари су нерадо пристали да помогну клијентима задуженим у швајцарским францима. Разлог томе је отпис главнице који већим делом иде на њихов терет. Од 38 одсто онога што се клијентима опрашта 23 одсто иде на рачун банака. Преостали део отписа дуга од 15 одсто платиће држава. Право на отпис дела главнице добили су сви клијенти који имају дуг у швајцарској валути и без обзира на висину суме кредита који су подигли.

Д. Вујошевић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести