ИТ стартапови представили идеје у првом бизнис акцелератору

БЕОГРАД: Привредна комора Србије и компанија EastHub LLC, САД, покренули су пројекат у Србији “EastHub” - Први српски ИТ бизнис акцелератор у Сједињеним Америчким Државама, а у циљу да се српски технолошки стартапови оспособе за представљање, на већ развијеном иностраном тржишту. 
startap
Фото: Tanjug (video)

”EastHub“ је први српски бизнис акцелератор и решење за стартап компаније које до сад нису имале могућност презентовања својих идеја адекватним људима и на развијеним тржиштима. 

Како су Сједињене Америчке Државе водећа земља у развоју технологија у свету и константно у потрази за новим визијама, у сврху подршке домаћим стартап фирмама, „EastHub“ је основао канцеларије у чак пет градова у САД (Мајами,  Њујорк, Детроит, Феникс и Рали).

Директор сектора за међународне економске односе у Привредној комори Србије Јелена Јовановић рекла је  да је циљ да се помогне развој сопствених софтверских производа и да они постану глобални.

Наш инжењери у свету су препознати и раде у истраживачким центрима највећих светских корпорација, раде на развоју туђих пројеката, а циљ је да сада подстакнемо развој сопствених идеја и решења и да они постану глобални, рекла је Јовановић.

За данашњи састанак у ПКС пријавило се око 100 људи, који ће представити своје идеје и начин на који мисле да свој производ представе на светском тржишту.

Како је рекла, идеја је да се изабере пет компанија за које ће бити организована обука од две недеље И да се потом представе инвеститорима.

Како каже, пријавили су се људи из целе Србије и важно је да се чују њихове идеје и шта је то што млади људи желе да раде.

Како је додала Јовановић, тим људи ће бити задужен да сарађује са њима, а у циљу да им се помогне у налажењу потенцијалних инвеститора.

Извршни директор EastHub LLC Вук Живковић рекао је да ће бити изабране најбоље идеје до 10. јануаара, а за данашњи скуп пријављена су решења из различитих области.

У ПКС је данас представљен пословни акцеларатор, као и могућности за учествовање заинтресованих.

Сви имају прилику да представе свој производ и идеју, а планирано је да се пре финалног избора пет најбољих српских стартап компанија, реализују још два састанка до 10. јануара 2019. године.

Након тога ће бити саопштено које компаније су одабране за учествовање у „EastHub“ пословном акцелератору, речено је на скупу у ПКС.

Како је речено, оне стартап компаније, које овај пут не буду одабране, имају право да поново конкуришу за три месеца, јер је идеја да се акцелератор одржава квартално.

Компанијама ће бити плаћене авио карте, канцеларијски простор, менторинг, али и стручни програм. Намера јесте да се српски технолошки стартапови оспособе за представљање, на већ развијеном тржишту. 

Бесплатан двонедељни стручни програм у САД обезбеђује комплетну логистичку асистенцију неопходну за развој, подразумевајући: обуке, радионице и менторство, конекције са водећим људима из продаје/маркетинга, припремљене канцеларије у САД, као и сусрете и договоре са потенцијалним инвеститорима из САД. 

Акценат обуке ће бити постављен и на сегмент управљања фирме: кроз “систем“ продаје акције фирме, врстама и пласману акција, организовање скупштине акционара, али и задржавању контроле над компанијом. Учесници ће се припремти како да представе и што боље рангирају свој производ.  

Током двонедељог инкубатора у САД, Мајами, „EastHub“ ће обезбедити истакнуте и светски признате личности из обасти маркетинга, који ће практичним саветима објаснити које су стратегије за раст најбоље, који су то најкориснији маркетинг и продајни канали, али и оно што је последњих месеци императив у ИТ индустрији - како да производи буду максимално сајбер сигурни.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести