Италијански привредници: Србија поуздан партнер 

МИЛАНО: Србија је економски и политички стабилна, има добро развијену инфраструктуру, квалитетне кадрове, процедуре су знатно поједностављене и убрзане, а препозната је и као место одакле се лакше освајају нова тржишта, истакнуто је у Милану на међународној конференцији “Нове економске прилике за регионалне компаније Италије”.
sivenje, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Дневник, илустрација

На скупу у Палати Ломбардија, који је организовала Привредна комора Србије у сарадњи с Владом Ломбардије, учествовало је око 100 италијанских компанија, а како су оценили привредници ове регије, Србију виде као поузданог партнера.

Представљајући потенцијал српске привреде италијанским компанијама и званичницима регије Ломбардија, директорка Сектора за међународне економске односе ПКС Јелена Јовановић указала је да су главне предности улагања у Србији - пакет финансијских подстицаја, од субвенција преко пореских до царинских олакшица, али и споразуми о слободној трговини који произвођачима у Србији омогућавају конкурентнији извоз на тржишта са више од милијарду потрошача.

Компаније које желе да инвестирају или прошире своје пословање у Србији имају подршку својих, италијанских финансијских институција, а потом и Владе Србије, надлежних државних институција и Привредне коморе Србије, током доношења одлуке о улагању, припреме и реализације инвестиције, изјавила је Јовановић.

Само у последње три године, како је истакла, Србија је привукла седам милијарди евра страних директних инвестиција, од чега 2,6 милијарди евра у прошлој години.

Као стратешки важне секторе за сарадњу навела је сектор пољопривреде и прехрамбену индустрију, индустрију грађевинског материјала, дрвну и индустрију намештаја, хемијску и фармацеутску, али и текстилну индустрију и сектор информационих технологија.

Скуп је организован с циљем унапређења привредне сарадње две земље, нових улагања и чвршћег повезивања компанија у стратешким секторима.

Намера је, како је саопштено, да се у отвореној дискусији представника пословне заједнице две земље створи нови пословни модел интернационализације пословања италијанских компанија на српском тржишту, који би подстакао развој обе економије, и регије Ломбардија и Србије.

У Србији послује 1.711 италијанских компанија, а Италија је први привредни партнер Србије са којом је везује комплементарност привредних структура, традиционални пословни односи и географска упућеност, саопштено је из ПКС.

Компаније из регије Ломбардија углавном су инвестирале у секторе текстилне индустрије и пољопривреде и веома успешно послују и проширују своје капацитете.

Из Србије извозе на 107 тржишта у свету, а суфицит остварују у размени са 48 држава. 

Конференцији су присуствовали високи званичници Италије, града Милана, регије Ломбардије, привредних комора и других пословних асоцијација.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести