Иван Ђоковић у Архангељску: Боља сарадња најважнији задатак

АРХАНГЕЉСК, НОВИ САД: Данашњем свечаном отварању, 17. по реду најзначајнијег регионалног међународног догађаја Архангељске области, Маргаритинског сајма, претходило је пленарно заседање посвећено међународној сарадњи, која је одржана у свечаној сали Северног (арктичког) федералног универзитета „М.В. Ломоносов“ у Архангељску.
ivan djokovic arhangeljsk
Фото: vojvodina.gov.rs

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, који тренутно борави у Руској Федерацији, том приликом је истакао значај традиционалних, културолошких, као и привредних веза два народа, изневши појединости које иду у прилог будућој међурегионалној сарадњи.

Домаћин сусрета био је гувернер Архангељске области, Игор Анатољевич Орлов, а учесници седнице су и били почасни конзул Норвешке, Ерик Сведал и економски аташе Амбасаде Финске у Руској Федерацији, Себастиан Ганстром, који су уједно дали и увертиру за предстојећи пролећни арктички конгрес у граду Архангељску. Поред високих представника Универзитета, гости седнице су били званичници Архангељске области, града Архангељск, почасни гости из иностранства и дипломатско-конзуларних представништава, научници, као и привредници и представници домаћих и страних медија.

С обзиром на чињеницу да је пре неколико месеци потписан значајан стратешки документ, Споразум о сарадњи АП Војводине и Архангељске области, Ђоковић је изнео став да је продубљивање односа две покрајине и њених административних центара на свим пољима, кључ даљег напретка и сигуран пут ка оснаживању политичких, економских, и пријатељских односа, превасходно у области науке, технолошког развоја, привреде, трговине и туризма, са посебним фокусом на сектор дрвне индустрије и рибарства.

Постоји простор за добру и квалитетну сарадњу у многим областима, што је предуслов за подизање те сарадње на виши ниво. Уверен сам да је развој сарадње између Србије и Русије наш најважнији задатак. Пријатељски односи и снажне политичке везе између наших земаља јесу пример пута који би сви требало да следимо, рекао је Ђоковић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Он је у свом обраћању додао да су стабилни и успешни односи Руске Федерације и Републике Србије, њихових регија и покрајина, интензивирани посетама највиших званичника, приликом којих је дошло до склапања многобројних споразума.

Према речима гувернера Орлова, ова северна руска област већ дуги низ година одржава чврсте везе са АП Војводином што јесте од стратешке је важности, јер постоји обострани интерес.

Ђоковић је присуствовао и свечаном отварању Маргеритинског сајма у Архангељску, који се од ове године одржава у новом здању „Норд Експо“. Ова значајна, четвородневна, привредна манифестација је место где се представљени производи и услуге, попут индустријских производа, пољопривредних и прехрамбених производа, опреме за производњу, рукотворине, као и многи други сродни производи. Посебно је занимљива понуда намењена индустријској производњи, пољопривреди, рибарству, али и шумарству, једној од водећих грана у овој руској области. Маргаритински сајам је свакако постао платформа успешног дијалога између Аркхангељског региона и Војводине.

Фото: vojvodina.gov.rs

Приликом посете, Ђоковић се у згради Владе састао са замеником председника Владе Архангелског региона, Евгенијем Владимировичем Фоменком, који је приликом сусрета нагласио да постоји динамика у унапређењу сарадње између две регије и додао да се ове године обележава 180 година од почетка дипломатских односа између Србије и Русије. Фоменко је навео и многобројне аспекте потенцијалне међурегионалне сарадње, почев од образовања и културе, до трговине и пољопривреде.

Сусрету су присуствовали и вршилац дужности министра за економски развој Аркхангељског региона, Виталиј Гниденко, и помоћник покрајинског секретара, мр Сергеј Тамаш.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести