Извоз наше ракије, сирева и цигарета чека укидање царина

Преговори о новом Споразуму о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније су при крају, а листа за бесцарински извоз хране биће проширена и на њој би требало да се нађу нове врсте сирева, воћне ракије и цигарете.
sirevi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Биће проширена бесцаринска листа за извоз хране и акцизне робе на тржиште Евроазијске уније, коју, осим Русије, чине још и Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија, преноси РТС

На листу ће бити додати и најквалитетнији сиреви. Јагода Лазаревић из Министарства трговине каже да се преговара и о цигаретама.

– Имамо велики дисбаланс с Русијом, из које увозимо велики број цигарета с царином нула, а истовремено српске цигарете се извозе с високом стопом царинског оптерећења, а у фокусу су нам и алкохолна пића, конкретно – воћне ракије и вињак – рекла је Јагода Лазаревић.


Само проценат руског увоза

Вредност извоза српских прехрамбених производа на тржиште Руске Федерације у 2018. години износио је 340 милиона долара.

Да ли је то мало или много, види се по томе што, преведено у проценте, то представља свега један одсто укупног руског увоза хране.


Највиша делегација Русије током посете Србији била је задовољна оним о чему се месецима преговара. Ознака „Мејд ин Србија” за просечног руског купца значи да производ има високу биолошку вредност.

– Српска роба је квалитетна, еколошка, чиста, и добро се извози – казао је представник руског Министарства привреде у Београду Андреј Хрипунов. – Наши грађани, Руси, задовољни су квалитетом ваше робе. Количина – то је ствар разговора.

Русија у своју пољопривреду годишње уложи седам милијарди долара. Циљ им је да обезбеде што већу прехрамбену независност. Најкасније до 2024. године ће то и успети с производњом јабука, а то је роба коју смо им највише продавали, па стручњаци предлажу да се преоријентишемо.

– Просечна потрошња месних прерађевина у Русији је дупло већа него у ЕУ – казао је Драган Шагановић с Економског института. – Мислим да је то простор који би наши произвођачи требало да искористе. Лично мислим да би економију обима могли да обезбедимо кроз, да кажем, брендирање производа из Србије и да кроз удружени простор покушамо да постигнемо неке ефекте.

Контрола извоза је пооштрена, па реекспорт воћа, који је неколико пута озбиљно могао угрозити извоз, сада готово није могућ.

– Мислим да се и то доста променило од оног времена када су људи олако схватали извоз у Русију – казао је Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије. – Данас сви знају да је то веома захтевно тржиште и да су пенали за робу која не задовољава квалитет велики и да једноставно губите партнере јер је понуда огромна.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести