Извоз ракије из Шумадије и Поморавља вредан 814.000 евра

ЈАГОДИНА: Произвођачи алкохолних пића Шумадијског и Поморавског округа, ове године су извезли 75 одсто више производње, у односу на исти период лане, а вредност извоза је 814.000 евра, изјавио је председник Регионалне Привредне коморе (РПК) за Шумадију и Поморавље Предраг Лучић.
rakija pice
Фото: pixabay.com

Највише, око две трећине, извезено је на тржишта САД и Аустралије, изјавио је Лучић.

Србија, посебно Шумадија и Поморавље, имају велике потенцијале за производњу ракије, српског традиционалног пића, и РПК ће подржати дестилерије у том послу, у циљу повећања конкурентности и препознатљивости производа, брендирања територије и проширења туристичке привреде Шумадије и Поморавља, истако је Лучић.

Он је потсетио на "Вече чудесних укуса", која је одржана у марту, на коме је престављено седам врста ракија у ораганизацији РПК и Дестилерије "Завет" и пре два дана завршен "Шумадијски фестивал ракије", на коме се представило 35 произвођача ракија Србије, одржаних у Крагујевцу, манифестација које имају за циљ афирмацију овог жестоког пића.

Лучић је истакао да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде дало решење за "Шумадијску шљивовицу", прву ракију у Србији која ће имати ознаку географског порекла, а на тржишту ће се појавити 2021. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести