Извозници задовољни, о ревидирању квота можда касније

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству пољопривреде Јелена Благојевић изјавила је да ће касније бити разматрано да ли ће бити ревидирања одобрених квота за извоз житарица које изиносе по 150.000 тона месечно за пченицу и кукуруз.
Žito Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

У овом тренутку то су те количине. Видећемо како ће се то даље развијати. Извозници су задовољни, зато што сада могу одређену количине да извезу, изјавила је она током промовисања жига "Чуваркућа" који је Привредна комора Србије (ПКС) организовала у једном од супермаркета трговинског ланца "Веропулос".

Секретар Удружења за трговину ПКС-а Жарко Малиновић оценио је да је тржиште Србије добро снабдевено основним намирницама и да се може дозволити слободан извоз хране, али је нагласио како разуме опрез државе.

Кроз свакоднену комуникацију с трговцима и током пандемијске кризе и током ове, радимо дневне анализе кретања тражње и коју доставимо Влади и дамо препоруке, а оне јесу да се омогући извоз финалних производа у што већој мери, рекао је Малиновић.

Нагласио је да се у ПКС-у верује како би се извозом жита обезбедила и стабилност снабдевања у региону.

Не можемо да посматрамо Србију као изоловану економију. Имамо обавезу солидарности са земљама ЦЕФТ-а и из нашег региона. Такође је важно да и те капацитете у силосима ослободимо, јер нам иде следеће жетва", оценио је Малиновић. Додао је да ће, према информацијама које ПКС има од произвођача, овогодишња жетва бити добра, што значи да ће битивискова пшенице за извоз.

С друге стране, разумемо опрезност надлежних државних институција, јер нико не може да каже колико ће тренутна криза трајати, упозорио је Малиновић.

Савовић: Добро је да је извоз кренуо, количине недовољне

Директорка Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић, изјавила је раније данас да је добро што је најзад почео дијалог између Владе и представника житарског сектора и што је Влада одмах показала разумевање и дозволила извоз пшенице, кукуруза, брашна и уља, али је оценила да су одобрене количине недовољне.

На основу количина на нашим залихама, посебно пшенице, уколико се извоз буде одвијао овим темпом, нећемо успети у довољној мери да испразнимо складишта и силосе. Са количинама од само 150.000 тона нећемо далеко одмаћи, јер нам се жетва ближи за само два месеца, рекла је Савовићева за Танјуг.

Она је изразила наду да је одлука Владе Србије о одобравању извоза само почетак успешснијег дијалога који очекује већ наредне седмице, како је премијерка најавила у својим изјавама.

Удружење има уговоре за извоз милион тона пшенице и кукуруза, са обавезама испоруке за пшеницу до краја маја, а за регион до краја јуна. У редовним околностима у ово време тражња за старом пшеницом већ јењава и њом се у јуну не тргује. Свима је познато да су кукуруз и пшеница берзанске робе, да се с њима тргује термински, са уговорима који се потписују унапред и да нису ванредне околности у Украјини какве јесу, тражња не би постојала, навела је Савовићева.

Напоменула је да пшеница из Украјине испоручује преко западних граница те земље и румунске луке Констанца на Црном Мору и да је питање да ли ће, уколико не испоштујемо постојеће уговоре, следећег месеца постојати тражња за нашом пшеницом.

У том смилсу одобрене квоте за извоз нису спектакуларне, и поред тога што неће моћи да реши пробмлем са складиштењем, у овој количини нећемо моћи да испоштујемо све наше традиционалне купце са којима је годинама грађено поверење, а од 11. марта имамо само проблеме над којима немамо контролу, упозорила је Савовићева.

Оценила је да је у овом тренутку важно да је извоз кренуо, уз наду да ће Влада имати слуха за аргументацију чланица "Жита Србије", реално стање њихових залиха, стање на унутрашњем тржишту и да ће бити простора за преговоре о повећењу количина.

Савовићева је навела да ћемо у нову жетву ући са рекордним залихама пшенице, што ће створити услове за појаву штеточина у препуним силосима и за пад квалитета пшенице због мешања старог и новог рода, а тиме и нижу цену на тржишту.

Она је оценила како је у овом тренутку мало вероватно да Србија може да се реши залиха извозом са садашњим квотама, али да су околности у Украјини такве да се тешко може знати каква ће тражња на светском тржишту бити у наредним месецима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести