Јаке везе Војводине и Републике Српске

У Привредној комори Војводине одржана је онлајн конференција „Потенцијали међурегионалне сарадње”, на којој су учествовали председници  привредних комора Војводине и Републике Српске са сарадницима.
Onlajn konferencija predsednika privrednih komora Vojvodine i Republike Srpske sa saradnicima Foto: PKV
Фото: Онлајн конференција председника привредних комора Војводине и Републике Српске са сарадницима Фото: ПКВ

Председник ПКВ-а Бошко Вучуревић истакао је да нас „с комором Српске вежу не само привредне везе већ и пријатељске те смо у светлу пандемије и последица које је донела економијама у региону, окренути, посебно сада, једни другима”.

– Морамо да наставимо да радимо и помажемо нашим привредницима, поготово оним који извозе на друга тржишта – истакао је Вучуревић. – Не смемо дозволити да привреда стане ни у оваквим условима.

Он је додао да су показатељи у АП Војводини у протеклих седам месеци добри, између осталог и због наше индустријске производње која је у односу на прошлу годину у плусу 5,2 одсто.

– И други показатељи сврставају нашу регију међу оне које су добро поднеле штету изазвану ковидом-19. Наравно, треба истаћи и мере Владе Републике Србије, које су у више наврата и у разним сегментима помогле опоравку привреде – подвукао је он.

Вучуревић је позвао колеге из Привредне коморе Републике Српске, као и тамошње привреднике, да учествују у онлајн формату на овогодишњем Регионалном пословном форуму, који ПКВ организује 10. новембра. 

Председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да су интезивно током протеклих месеци радили на информисању привредника о могућим начинима пословања и протоку робе преко граница.  О конкретним пројектима на којима Комора Републике Српске ради у овом теренутку говорила је директорка сектора за економско-правне односе Драгана Кокот.

Договорено је да се у наредном периоду путем онлајн активности настави размена информација о конкретним заједничким пројектима, као и учешћа на онлајн сајмовима и конференцијама док се не створе бољи епидемиолошки услови.

О економским трендовима у Војводини, као и идејама за сарадњу с колегама из Српске говорио је секретар Удружења индустрије Зоран Трповски, а податке из области услуга током пандемије – највише о стању у туризму – пренео је секретар Удружења услуга Бранислав Мамић. 

З. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести