Јанковић: Корона оставља све више жена без посла

БЕОГРАД:  Положај жена на тржишту рада појавом ковида19 постао је још тежи пошто доста жена остаје без посла, каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.
brankica jankovic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Много жена је због вируса корона остало без посла, као што је чување деце и оџавање домаћинства, рекла је Јанковић на данашњој завршној онлајн конференција "Жене 45 плус - Равноправност на тржишту рада и како је постићи".Појашњава да се дискриминација на тржишту рада највише односи на жене које су старијих година и које имају брацни статус, али додаје да и жене од 30 година имају исти проблем.

Поред свих вазних проблема у држави који је изазвао вирус проблемом жена се мало бавило, истакла је повереница.Сада је због ковида19 положај жена на тржишту рада још тежи", каже Јанковић.Наводи да послодавац даје предност мушкарцу, јер је велика шанса да жена која има 30 година може да оде на одсуство због одгајања детета.

Јанковић истиче да је задатак жена које су на политичкој сцени да отварају горуће теме као што су родна равноправност, дискриминација жена на тржишту рада, дискриминације на основу старосне доби...

Марија Бабовић, професорка Филозофског факултета у Београду, каже да је утицај пандемије довео до тога да је део радне снаге прешао у неактивно становништво које се тако повећало.Такође, када је у питању положај жена на тржишту које су старије од 40 година, оне имају нижу стопу активности и запослености и најлакше се деактивирају ако се пореде са мушкарцима.

Леонета Пајер из Делегација ЕУ у Србији истиче да ЕУ настоји да се глобално и регионално опредељује за родну равноправност.Ревидирани Акциони план за родну равноправност ЕУ 2021 - 2025. који ускоро треба да буде усвојен претпоставља свет заснован на примени три принципа, каже Пајер.

"Први примена родно-трансформативног приступа, који мења структуре моћи и динамику која генерише родну дискриминацију у свим узрастима, почев од раног детињства, други, међусекторски приступ дискриминацији заснованој на родној основи, трећи, спровођење приступа заснованог на људским правима".

Она је нагласила да ће ЕУ наставити да осуђује кршење и злоупотребу женских права, али и да подржава зене и мушкарце који раде на остварењу родне равноправности и јачању жена.

Конференцију је организовало удружење "Жене на прекретници", уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UNWomen), у оквиру пројекта "Кључни кораци ка родној равноправности" који финансира ЕУ.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести