Један појас, један пут за кинеских пет милијарди   

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је у разговору са замеником председника Кинеске развојне банке Џангом Шјугангом да би та банка могла да размотри финансирање изградње ауто-пута од Новог Београда до Сурчина, који би био веза са Коридором 11, као и завршетак обилазнице око Београда.
Mihajlovic i Sjugang/ FoNet/MGSI
Фото: FoNet/MGSI

Михајловић је истакла да је Србија заинтересована да са Кинеском развојном банком потпише нови меморандум о сарадњи на реализацији великих пројеката.

„Завршавамо Коридор 10, крећемо у нови инвестициони циклус вредан више од пет милијарди евра, део смо глобалне кинеске иницијативе “Један појас, један пут” и једна од првих земаља региона која је потписала меморандум о сарадњи са Кином, рекла је Михајловић.

Џанг Шјуганг је казао да је Кинеска развојна банка заинтересована за сарадњу на инфраструктурним пројектима у Србији и да је свесна њихове важности за државу.

„Србија је наш кључни партнер у овом регион и желимо да сарађујемо на великим инфраструктурним пројектима које реализујете, рекао је Џанг Шјуаганг, додавши да је Кинеска развојна банка сагласна да први корак буде потписивање новог меморандума о сарадњи са Владом Србије.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да је тренутна вредност кинеских инвестиција у престоници 800 милиона евра и упознао кинеске банкаре с најважнијим инфраструктурним пројектима које град планира да реализује, а највећи је изградња две линије метроа и тунела који би ишао испод центра града.

Додао је и тунел који би повезао нови мост на Ади са ауто-путем, као и градњу два моста, једног преко Саве, а другог преко Дунава.

Укупне инвестиције које Београд планира да спроведе у наредних десет година износе 13 милијарди евра и заинтересовани смо за сарадњу са Кинеском развојном банком, истакао је Весић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести