Јесам ли попунио пријаву и зашто софтвер не ради?

НОВИ САД: То да се порез мора платити грађани Србије добро знају. Остаје им да бирају хоће ли то урадити електронским путем, што је све популарније, или класично, на шалтеру. На исти начин они могу и разрешити дилеме око плаћања.
banka salter
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Сви којима пореске обавезе нису јасне, имају решење: од 1. јула 2017. код нас ради шалтер „Ваш порезник”. Отворен је у већим градовима Србије, односно Војводине. Ту су из покрајине Нови Сад, Суботица, Стара Пазова, Кикинда, Сомбор, Бачка Паланка, Зрењанин, Панчево и Сремска Митровица. Од почетка рада па до сада „Порезнику” се за савет обратило више од 800.000 обвезника. Ту се могу добити одговори везани за примену пореских закона. Такође обвезници могу да се информишу о својим обавезама – да ли су уплатили довољну суму за обавезе које испуњавају, имају ли порески кредит…

Дежурни на шалтеру помажу да правилно попуне пореске пријаве. Могу добити информације о пореским поступцима који су везани за њихове обавезе, односно о фазама у којима су.

Ништа мање од шалтера, од помоћи је и портал при Преској управи Србије, који ради од 6 часова до поноћи. Пита се много тога, а најчешће странке питају које све пријаве се могу поднети електронским путем. Једно од чешћих питања је који електронски сертификат је најбоље да се набави за ту сврху. Одговор је – добри су сви које су издала квалификована сертификациона тела. То су ПТТ, Привредна комора Србије, МУП, ХАЛЦОМ, или еСмарт систем. Пријаве могу урадити и књиговодствене агенције, и то за више различитих пореских обвезника.

Обвезници се интересујуда ли је могуће да овласте више лица за подношење пријава електронским путем. Многи су у дилеми када набаве сву потребну опрему за плаћање пореза електронским путем, а не могу да измире обавезе. Порезници објашњавају да је проблем најчешће у неодговарајућем софтверу. Сва сертификациона тела имају на својим интернет страницама неопходан софтвер, као и корисничка упутства за инсталацију и употребу сертификата, то се мора следити.

Подношење пореских пријава електронским путем је још новина па се многи питају да ли су то добро урадили.

На порталу „еПорези”, у делу који се односи на преглед пријава, то се може лако проверити. Уколко је она добила статус „прокњижена”, а истовремено јој је додељен и јединствени идентификациони број, пријаве нема грешке. Електронска плаћања у свим областима па и у тој штеде папир. Порезници саветују обвезнике да након плаћања ПДВ-а штампају пријаве и одложе их у архиву, због њих самих, а не треба да их достављају Пореској управи.    

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести