Јовић: Новца довољно, нема разлога за појачану тражњу

БЕОГРАД: Последњих дана појачана је тражња грађана за готовином, каже вицегувернер НБС Жељко Јовић и поручује грађанима да нема потребе да подижу велике количине новца, јер га има довољно.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Он је на ТВ Прва рекао да грађани редовно могу да подижу новац као што су то чинили и пре ванредног стања.

„Постојала је појачана тражња за готовином, слична слика као у продавницима где се чисте рафови. То се дешавало и у банакама“, рекао је Јовић за ТВ Прва и нагласио да банке и НБС имају новца у довољној количини.

Упитан да ли се очекују значајније промене курса динара у наредном периоду због корона вируса, Јовић је рекао да је курс у последњих неколико дана, као и у претходних неколико година, стабилан.

„Промена битних није било и у наредном периоду не очекујемо велике турбуленције. НБС је ту да својим интервенцијама обезбеди стабилност курса“, поручио је Јовић.

Поводом одлуке НБС о застоју у отплати кредита и лизинга, Јовић је рекао да би банке у Србији требало од данас на интернет презентацијама да прикажу понуде за застој у отплати обавеза грађана и привреде.

Клијенти, како је објаснио, имају могућност да се у наредних 10 дана, до 31. марта изјасне уколико не желе застој у отплати обавеза и то телефоном или електронским путем, без одласка на шалтере банака.

Прецизирао је да банци телефонски или електронским путем треба да се обрате само они клијенти који желе да одустану од застоја у отплати обавеза.

„Уколико желе застој, аутоматски се ради примена застоја у отплати обавеза“, објашњава Јовић.

Одлука о застоју у отплати обавеза, како је рекао вицегувернер, односи се и на правна и на физичка лица, као и на све врсте њиховох кредитиних задужења, укључујући готовинске и стамбене кредите грађана, и све врсте кредита привредних друшства и предузетника.

Упутан шта ће се десити са обавезама по истеку 90 дана, Јовић каже да се за сваког клијента са застојем у отплати обавеза прави нови план отплате кредита који подразумева да се на крају отплата продужи за три наредна месеца.

На питање да ли ће бити принудне наплате за време ванредног стања, Јовић каже да је одлуком НБС предвиђена обавеза банака да у периоду од најмање 90 дана не спроводе активности везане за исвршење и принудну наплату.

„Апелујем на друге учеснике на тржишту да не злоупотребљавају ситуацију“, каже Јовић.

Нагласио је да грађани треба што мање да одлазе у банке и да треба да остану код куће.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести