"Јумко" дневно произведе 20.000 заштитних маски

ВРАЊЕ: Министар одбране Александар Вулин обишао је данас производне погоне компаније Јумко Врање, у којој се од увођења ванредног стања, због епидемије вируса корона, израђује заштитна опрема.
Pexels.com/korona virus
Фото: Pexels.com/korona virus

Вулин је истакао да је Јумко производњу подигао на 20.000 заштитних маски дневно, чиме су већ опремили највећи број јавних установа у Јабланичком и Пчињском округу и знацајно помогли и безбедности и оцувању здравља и сигурности свих припадника Војске Србије.

"У оваквим временима најбоље се види колико је важно имати своју привреду и своју индустрију", истакао је Вулин, а према саопштењу Министарства одбране.

Вулин је додао да одлука председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића да сачува и ојача одбрамбену индустрију, тек сада показује праве резултате.

Министар је поручио да читава одбрамбена индустрија ради за потребе државе Србије, за потребе свих грађана и показује колико је важно имати сопствену индустрију, знање и памет.

"Држава то уме да цени и одбрамбена индустрија Србије у неким будућим, мирним и сигурним временима може да рачуна да ће имати подршку своје земље, баш као што је она подржала своју земљу", рекао је Вулин.

Он је навео да се Јумко Врање прилагодило потребама ванредног стања, односно потребама свих грађана и производи оно што је највише потребно.

"Своју производњу подигли су на 20.000 заштитних маски дневно и тиме су већ опремили највећи број јавних установа у Јабланичком и Пчињском округу, чиме су значајно помогли и безбедности и очувању здравља и сигурности свих припадника Војске Србије", рекао је Вулин.

Он је захвалио свим радницима који раде вредно, упорно и што, каже, нико од њих није постављао питање колико и да ли треба да ради, већ су ту, на услузи својој земљи, војсци, свом народу.

Генерални директор компаније Јумко Бранислав Трајковић рекао је да је након увођења ванредног стања, Јумко као одговорна државна компанија увела кризни штаб који 24 сата дневно предузима све мере и поступке на заштити запослених.

Како каже, од прошле недеље кренули су максимално са производњом маски, а више хиљада маски и стотина скафандера Јумко је прво донирао болницама у Врању, Бујановцу, Владичином Хану, Босилеграду, као и разним институцијама попут Дома за старе и социјалним институцијама.

Трајковић је истакао и да Јумко израђује маске од најквалитетнијег памука.

Појаснио је да је рад организован је у више смена, а сваки од 1.200 радника ангажованих на производњи маски има неопходна заштитна средства за рад.

"Међу радницима нема панике", каже Трајковић и додаје да ће компанија ставити све своје ресурсе на располагање држави и народу у овој тешкој ситуацији.

Током посете, Вулин је, у пратњи команданта Четврте бригаде копнене војске бригадног генерала Слободана Стопе, обишао и радну јединицу балистике компаније Јумко.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести