ЈУТА: Очекујемо одговор осигуравача, дотле нема склапања нових уговора

БЕОГРАД: До понедељка очекујемо да добијемо коначан став осигуравајућих кућа о проблему око издавања полиса осигурања туристичким агенцијама, изјавио је за Танјуг директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, Александар Сеничиц.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

Он објашњава да осигурање може да се издаје и месец дана уназад, тако да би агенције ако полисе добију и следеће недеље могле да покрију и период од 1. октобра, када остају без лиценци.

Данашњи дан је, према његовим речима, изгледао тако да су оне агенције чије полисе важе до 1. октобра радиле и данас и могле да склапају нове уговоре о путовањима, али од сутра ниједна више неће моћи да склапа уговоре.

„Агенције ће моћи да раде резервације за нека наредна путовања, али неће моћи да праве нове уговоре“, истиче Сеничић за Танјуг.

Он оцењује да јучерањи договор у Министарству туризма према коме Удружење банака Србије треба да предложи процедуру за оперативно функционисање и евентуално активирање банкарских гаранција, која би била уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања, није ни добро ни коначно решење.

"Посебно није добро у овом тренутку, када агенције нису радиле око седам месеци и немају довољно промета ни прихода а банкарске гаранције би сигурно подразумевале огромна обезбеђења. Она би била већа и од самих износа гаранција и само пар великих агенција би у овом тренутку могло да их покрије“, наводи Сеничић.

Он истиче да то не би било праведно према малим агенцијма које раде дуго, раде поштено и немају огромне суме којима би покриле гаранције.

Данас је заседао и Управни одбор Јуте и између осталог апеловао на осигураваче да одговоре на предлог асоцијације агенција. Закључено је и да, када се формира ново Министарство туризма, треба мењати Правилник о гаранцијама, а касније и Закон о туризму.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести