Кад хипотека стигне на наплату, продају се некретнине будзашто

На порталу “Добош“ највише има оглашених некретнина за продају широм Србије.
Naslovnica sajta Doboš Foto: printskrin
Фото: Насловница сајта Добош Фото: принтскрин

Како су “Дневнику” објаснили с овог портала, клијенти су најчешће банке, било као извршни повериоци или као власници, ако им је непокретност досуђена у извршном поступку. Поред банака, велики број њихових клијената су и стечајни управници и јавни извршитељи.

- Овај портал бави се искључиво оглашавањем, а не и посредовањем у продаји. Наиме, суд доноси закључак о продаји некретине којим се одређују начин и услови продаје – објашњавају у “Добошу”. – Продаја некретнина обавља се усменим јавним надметањем. Рочиште за продају некретина одржава се у судској згради, ако суд не одреди другачије. Странке и заложни повериоци могу се у свако доба споразумети да се продаја некретнине изврши у одређеном року, непосредном погодбом.

На питање како се одређује цена неке некретине, с обзиром на то да се у понудама могу наћи куће и станови по невероватно ниској цени од свега неколико хиљада евра, с овог портала објашњавају да се цена одређује у складу с применљивим законима Србије:

- Цена на првој јавној продаји – аукцији може бити умањена тако да износи 70 одсто од процењене вредности некретнине, док почетна цена на другој продаји, уколико је прва била неуспешна, може износити 50 одсто од процењене вредности. Другачија је ситуација када суд извршном повериоцу закључком досуди некретнину у

власништво. У том случају, поверилац постаје власник некретнине и сам, као и сваки други власник, формира цену – објашњавају на порталу “Добош“.


Гарсоњера у Ковину 7.000 евра

На порталу “Добош“ у понуди су и станови широм Војводине, и то по цени која је далеко нижа од тржишне. Тако се, примера ради, гарсоњера у Ковину од 29 квадратних метара продаје по почетној цени од 7.000 евра, што је половина стварне вредности. Стан у Суботици од 41 квадратног метра, који се продаје 22. фебруара, има почетну цену од 7.420 евра, а права вредност процењена је на дупло више. Једнособан стан у Кикинди, који ће се продавати 25. фебруара по половини тржишне вредности, има цену 8.913 евра. Стан од 67 квадратних метара у Цара Душана у Новом Саду, што се сматра елитним делом града, на продаји је 13. фебруара, с почетном ценом од 51.520 евра, што је 70 одсто од тржишне вредности.


Управо због тога што се цене продаје некретина одређују на основу процента процењене вредности у зависности од тога да ли је први, други или ко зна који пут на продаји, тренутно на порталу “Добош“ за фебруар је, између осталог, оглашено да се наредне недеље, 14.фебруара, продаје породична стамбена зграда и земљиште у Светозар Милетићу, селу сомборске општине, по цени од 4.414 евра, а то је 30 одсто од процењне вредности . За ту цену може се пазарити земљиште под зградом и око ње, воћњак од 13 ари и 99 квадрата, њива 2. класе од три ара и 76 квадрата и породична стамбена зграда с помоћним објектом. Јавно надметање је у Основном суду у Сомбору.

Породична стамбена зграда са земљиштем у Црепаји, у општини Ковачица, која ће се на јавном надемтању наћи 20. феберуара, има почетну цену од 4.281 евро. Надметање је у Основном суду у Панчеву, а за ту цену, која је такође само 30 одсто од процењене вредности, може се купити породична стамбена зграда од 58 квадрата, помоћне зграде површине 31 квадратни метар, земљиште уз њих од пет ари, као и њива од три ара. Све у приватној својини.

Породична стамбена зграда у Бечеју, која ће бити на јавној продаји 22. фебруара, а чија је почетна цена половина од процењене, продаје се за 5.085 евра. Површина породичне стамбене зграде је 144 квадратна метра, а продаја се обавља у канцеларији јавног извршитеља у Зрењанину. За породичну стамбену зграду у Милошеву, општина Бечеј, почетна цена на лицитацији која ће се одржати 19. фебруара је 6.000 евра. У тој цени су стамбена зграда од 103 квадрата и две помоћне.

Стамбена зграда и земљиште у Вршцу, које ће бити на лицитацији 28. фебруара, имају почетну цену од 8.215 евра, што је 30 одсто од вредности. У тој цени су породична стамбена зграда и грађевинско земљиште под њом од два ара и 21 квадратни метар, али и неколико парцела које се налазе у грађевинском подручју. Продаја се обавља у Основном суду у Вршцу.     

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести