Кад кафеџија призна прекршај, део казне му се прашта

Споразум о признавању прекршаја почео је да се примењује и у сектору туризма у Србији, односно, ако туристичка инспекција утврди неправилност у угоститељским и туристичким објектима, власник ресторана или хотела може одмах са инспектором и судијом за прекршаје да договори мању казну.
Kafic lokal/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

„То је јако важно, јер је цела политика у делу инспекцијског надозора, да привреда и инспекција буду партнери”, изјавила је помоћница министра за туризам Вера Божић Трефалт.

Она у изјави за  Танјуг  објашњава да је управо сам закон тако „скројен” да делује превентивно и да је остављена могућност предузећу, инспектору и судији за прекршаје да се договоре да, на пример, казна за одређени прекршај не буде максимална него да се о казни „може преговарати”.

Међутим, Божић Трефалтова упозорава да се могућност договора са инспектором и прекршајним судијом не односи на оне, на пример, туристичке агенције које нису регистроване и раде у „сивој зони”.

Могућност договора са инспектором и прекршајним судијом не односи се на туристичке агенције које нису регистроване

„Ако говоримо о сивој економији и нерегистрованим субјектима, толеранција је нула, ту споразума нема”, јасна је Трефалтова.

Нови Закон о туризму и угоститељству ступио је на снагу 22. марта ове године, а представници Минстарства туризма и Привредне коморе Србије (ПКС) разговарали су данас с привредницима који послују у сектору туризма и угоститељства.

У ресорном министарству кажу да су до сада оставили привредницима време да се прилагоде новим законским изменама.

На седници Радне групе за угоститељство и туризам у ПКС усвојене су и Смернице за примену споразума о признању прекршаја, говорило се о томе како привреда може лакше да се прилагоди новим законским решењима у сектору туризма и угоститељства, али и о потреби за додатно ангажовање туристичких инспектора на локалу у целој Србији.


Агенције без већих проблема

Вера Божић Трефалт каже да на почетку сезоне нису забележени већи проблеми када је реч о пословању туристичких агенција.

Тајође,  до 22. септембра ове године остављен прелазни период да агенције усвоје нова правила која се тичу лиценци, обавезног депозита, категоризације...


Секретарка Удружења за туризам ПКС Тијана Маљковић каже да је сарадња међу надлежним институцијама и привредом важна када је реч о сектору туризма и примени нових законских решења.

ПКС је, каже, имала саветодавне посете угоститељским објектима, циљ је да се и промовишу високи стандарди у пословању у сектору туризма, као и да се за привреднике до краја године организује серија едукација.

З. Делић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести