Кафеџије траже да се порез на храну и пиће преполови

НОВИ САД: Кафићи, ресторани, летње баште… моћи ће да раде до 23 часа уместо до 21, због повољне епидемијске ситуације условљене ковидом-19. И растојање међу гостима биће краће – на два метра, уместо четири, што ће угоститељским радницима донети могућност да у простору приме више гостију па самим тим и да имају бољи промет.
Konobarica foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Уз те две мере попуштања кафеџијама ће посебно значити најава дуге и топле јесени па ће седење у летњим баштама у наредним седмицама, ако се вирус не почне опет ширити, бар донекле надокнадити зараду пропуштену током лета.

Колико су угоститељи изгубили током короне зависи од величине простора у којем се привређивало, каже за „Дневник” председник Сектора за туризам и угоститељство при Унији послодаваца Србије Стеван Родић, али наводи да су претпоставке да се промет смањио од 50 до 70 одсто.

Зато су, каже, захвални држави на новчаној помоћи у виду минималних зарада, које су примили сви предузетници који су легално пословали, али наглашава да је помоћ и даље потребна.

Упркос тренутно стабилним епидемијским подацима у погледу броја оболелих, вирус је и даље присутан, и на то се указује константним апелима грађанству да не посећују угоститељске објекте јер су извори заразе. У таквим условима немогуће је пословати и при том измиривати све обавезе  у пуним износима, истакао је Родић.

Траже зато, како је додао, да ПДВ на храну и пиће, уместо 20 одсто, буде десет одсто и на добром су путу да се с државним представницима договоре око тога.

У том случају цене хране и пића  би биле ниже пет до десет одсто, што је један од начина да привучемо госте нижим ценама и тако остваримо мало већи промет, вели Родић.

Он каже да угоститељи окупљени у Унији послодаваца Србије траже наставак директних финансијских подстицаја, затим одлагање плаћања еколошке таксе, умањење комуналних трошкова, закупа јавних површина, што су, иначе, неки од градова и општина већ учинили, али та помоћ треба да буде и надаље.

Посебно ћемо бити истрајни да се преполове обрачуни и обавезе плаћања ГПРС-а, СОКОЈ-а, ОФПС-а, и да се та месечна обавеза другачије обрачунава, да не буде више према броју столица и величини локала јер простор увек мора да буде већи у односу на то колико гарнитура за седење може стати. Нема угоститеља који месечно не плаћа музику у кафићу мање од сто евра у динарима, што представља велики трошак у садашњим условима рада, истакао је Родић.


Радна група за спас угоститељства

Представници Сектора за туризам и угоститељство при Унији послодаваца Србије одржали су прошле седмице састанак и формирали радну групу чији ће задатак бити да, удружени, кроз институције система остваре наведене захтеве.

Намера је да захтеви буду преточени у мере за ублажавање негативних последица по пословање изазваних пандемијом, као и мере које ће у дужем периоду помоћи опоравак сектора туризма и угоститељства у Србији, казао је Родић.


Како је казао, познато је и да у угоститељству има мање радника због њиховог одласка за већом зарадом у иностранству, коју у садашњим условима послодавци у тој грани привреде не могу да обезбеде, па власници локала сматрају да им тај пут треба ускратити док траје пандемија.

Тражићемо од државе да се међудржавни споразуми о одласку конобара, кувара, рецепционара… обуставе док траје пандемија, нагласио је Родић.

Против су тога, како каже, да се локали затварају.

Све код којих се утврде неправилности у раду инспекција нека новчано кажњава вишим новчаним износима уместо кључа у браву, поручио је Родић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести