Како превремено пензионисани до веће пензије

Сви они који не испуне оба услова за одлазак у пензију, старосни и године стажа, имаће мању пензију. У неким случајевима је то и до 20 одсто ниже од износа који би месечно добијали да су испунили оба услова. То међутим не мора бити коначно стање, јер Закон даје могућност да се пензија накнадно повећа.
penzioneri stari
Фото: pixabay.com

Мушкарци у Србији одлазе у пензију са 65 година живота и минимум 15 година радног стажа. За жене је ова граница још увек нижа – 63 године и шест месеци живота, али такође минимум 15 година стажа. Ако се један од ова два услова не испуни, пензија ће бити нижа, пише Нова.рс.

У случају превременог пензионисања, када није испуњен услов који се односи на године живота, пензија може да буде нижа и за 20 одсто.

Ако би се неко, на пример, пензионисао са 62, уместо 65 година, његова месечна примања би, уместо 50.000 динара, износила око 44.000.

Закон о ПИО, наиме, каже да се за сваки месец до 65, односно 63,5 година живота, износ пензије умањује за 0,34 одсто, а у збиру највише 20,4 процента.

Дакле, одлазак у превремену пензију са собом носи ове последице, а ових пензионера је у Србији 2022. године било 63.868. Овај број се из године у годину повећава.

Једини начин да се пензија повећа, јесте да пензионер поново почне да ради, а то може да ради до испуњења “регуларних” услова за пензионисање – 65, односно 63,5 година живота.

(Нова.рс)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести