Кажњено 23 запослених у ЕПС-у због пропуста у раду

БЕОГРАД: Вршилац дужности директора ЕПС - а Милорад Грчић казнио је 23 запослених због пропуста у раду, чије су последице и пад Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке и вишекратни прекиди у снабдевању струјом у београдским насељима Котеж и Крњача.
struja dalekovodi
Фото: Ilustracija, Dnevnik (Filip Bakić)

Истрага унутрашње контроле у сарадњи са колегама из (ОДС) ЕПС дистрибуције показала је да су поједини запослени одговорни за кршење процедура за издавање дозвола за прикључење на електро мрежу и кашњење у издавању дозвола због чега је Србија, између осталог добила нижу оцену Светске банке, саопштио је ЕПС.

Поједини су умешани и у корупцију и против њих су поднете кривичне пријаве, а део запослених кажњен је због лоших резултата у смањењу губитака и крађе електричне енергије.

"У ЕПС-у неће бити заштићених и сви одговорни за пропусте биће кажњени. ЕПС ће наставити да унапређењем пословања и инвестицијама у развој инфраструктуре доприноси јачању економије Србије и бољем стандарду свих грађана", рекао је Грчић.

На основу резултата истраге Надзорном одбору ЈП ЕПС предложено је да се смене Љубиша Крунић, директор ЕД Центар Београд, Драган Јекнић, директор ЕД Баново Брдо, Иван Илић, директор ЕД Земун, Ненад Милошевић, директор огранка Ниш, Горан Николић, директор огранка Врање, Стевица Цигулов, директор огранка Зрењанин и Борко Голубовић, директор огранка Пријепоље. 

Истовремено смењени су и на ниже позиције пребачени Слободан Петровић, референт прегледа и спојева ЕД Центар Београд, као и Раде Мировић, самостални референт прегледа и спојева ЕД Баново Брдо, Синиша Породинчевић, референт прегледа и спојева и Иван Марковић, такође из ЕД Баново Брдо.

Такође смењени су и на ниже радне позиције пребачени Душан Анђелковић, координатор ОДС Ниш, Драган Ђорић, шеф Службе за планирање и инвестиције и Игор Тодоровић, директор Сектора за планирање и инвестиције у Нишу, Владица Алексић, директор одсека за техничке услуге Врање, Драган Ђокић, водећи стручни сарадник за подршку тржишту и смањење губитака у Лозници и Милан Шкипина из одсека за техничке услуге Зрењанин. 

Због проблема са снабдевањем у Котежу и Крњачи Надзорном одбору је предложено да буде смењен Срђан Јефтић, директор Електродистрибуције Крњача, док су смењени и на ниже позиције пребачени Небојша Радовановић, директор Техничког центра Крњача, Александар Скнепнек, шеф службе у одсеку Калемегдан, Борис Петровић, шеф службе, Јордан Каличанин, правник и Небојша Радовановић, главни инжењер у Сектору за планирање и инвестиције Калемегдан.

Снабдевање електричном енергијом у београдским насељима Котеж и Крњача у недељу је у потпуности стабилизовано.

Због незаконитог покушаја прикључења на електромрежу нелегално изграђеног објекта који нема услове за прикључење, током викенда је долазило до прекида снабдевања електричном енергијом, у више наврата. Екипе локалне дистрибуције су сва три дана излазиле на терен и отклањале кварове на већем броју локација што је додатно било отежано ранијом нелегалном градњом објеката. 

"Чим смо сазнали за проблем, предузете су хитне мере да се реши и одмах у недељу је обезбеђено стабилно снабдевање електричном енергијом са становнике Котежа и Крњаче. Одговорни за пропуст који су запослени у ЕПС-у и Оператору дистрибутивног система ЕПС Дистрибуција кажњени су сменом. Спровешћемо детаљну унутрашњу истрагу и на основу тих резултата покренути и све евентуалне поступке да кривци буду кажњени и у складу са законом", рекао је Грчић. 

Како је наведено, ЕПС и ОДС ЕПС дистрибуција имају одличну сарадњу са Градом Београдом која је додатно ојачана у области решавања проблема са нелегалном градњом. 

То је омогућено и недавним изменама прописа да само озакоњен објекат може бити прикључен на електромрежу, а не објекти за које постоји потврда да су у поступку легализације. 

"Отишли смо и корак даље и у складу са договором са Градом Београдом свака потврда коју добију ЕПС и ОДС одмах се прослеђује Граду Београду на проверу у Секретаријату за урбанизам да ли је заиста завршен процес озакоњења", истакао је Грчић.

То је још један додатни корак како ће се убудуће спречавати прикључење нелегално изграђених објеката који угрожавају стабилност електроенергетског система, поручио је Грчић. 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести