Кемивеш: Шанса да поново оживи српска авиоиндустрија

БЕОГРАД: Долазак немачке компаније МТУ, водећег произвођача авио мотора, велика је ствар за Србију и њену авиоиндустрију, а та инвестиција биће од посебног значаја јер ће омогућити запошљавање људи са вишим квалификацијама, оценио је Александар Кемивеш, саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС).
Kemives Aleksandar/Tanjug TV
Фото: Танјуг ТВ/Кемивеш Александар

За Србију је ово велика вест и изузетна инвестиција захваљујући којој улази у нову фазу јер долазе инвеститори који улазу у високе технологије и запошљавају раднике на позицијама које захтевају више квалификације", рекао је Кемивеш Танјугу.

Он је рекао да ће то допринети оживљавању сектора који је, како је истакао, последњих деценија стагнирао.

Надам се да ће ово бити нов почетак и да ћемо ћемо убудуће више развијати ову грану, рекао је Кемивеш.

Додао је да кроз укључивање добављача, мањих компанија у овом сектору можемо очекивати да се ова грана врати на ону позицију на којој је некад била у нашој земљи, рекао је Кемивеш.

Немачка компанија која стиже у Србију је МТУ Аеро Енгинес.

Председник Србије Александар Вучић је долазак немачког инвестирора већ најављивао протеклих дана, истичући да ће у уторак имати одличну вест о новој високотехнолошкој инвестицији у Србији.

Њен долазак ће променити позицију Србије на мапи најважнијих инвестиционих дестинација на старом континенту, рекао је председник.

Реч је о фабрици највише технологије, у којој ће бити запослени и, према његовим речима, веома добро плаћени српски инжењери.

Вучић је, након потписивања Меморандума о разумевању Министарства привреде и Привредног друштва МТУ Аеро Енгинес АГ, истакао да је у Србију стигла најмодернија компанија у авиоиндустрији и да једна трећина свих летелица у свету има делове те комапније.

"Ово је један велики пројекат, од огромног значаја за нас, који значи нови, високо технолошки живот Србије", рекао је Вучић.

Најавио је да би већ у јуну требало да буде потписан и уговор, а да ће се фабрика налазити у околини Београда, највероватније у Пазови, али да ће тамо моћи да раде и људи из Панчева и других места у близини, а посебно они који су већ у процесу дуалног образовања и који знају како да раде најсофистицираније послове.

"Србија је изгубила место у земљама које су имале авио кластер. Србија је сада враћа на небо еврипске и светске авио индустрије", рекао је Вучић.

Члан Управног одбора МТУ Михаел Шрајег истакао је данас да је ова немачка компанија одлучила да инвестира у Србију како би успоставила значајан центар за поправке авионских мотора и са дугорточним плановима.

"Дошли смо с анамером да останемо", рекао је Шрајег на конференцији за штампу.

Најавио је да компанија намерава да до лета купи земљиште и почне са ангажовањем будућих упосленика.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести