Кикиндски МСК и Петрохемија у Панчеву добијају нове власнике

НОВИ САД: Ускоро ће бити објављени јавни позиви за приватизацију МСК-а из Кикинде, ХИП-а „Петрохемија” Панчево, „ЈАТ технике”, „ЈАТ апартмана”, а позив је могућ и за „Крушик пластику”, као и за још десетак предузећа.
MSK Kikinda
Фото: MSK

По речима државног секретара у Министарству привреде Драгана Стевановића, реално је да новог власника до краја године добију та предузећа и још десетак других.

Стевановић истиче да се од 85 предузећа која су у надлежности Министарства привреде Србије до краја године могу очекивати јавни позиви за приватизацију 15, што значи да ће остати још 70 с нерешеним статусом.

Ни за део преосталих 70 предузећа није немогуће да објавимо јавне позиве ове године, а у том броју су и бање, за које се тражи модел приватизације, рекао је Стевановић.

Верујемо, додао је, да ћемо с различитим институцијама у оквиру Владе Србије наћи модел како ћемо и коју бању да продајемо зато што због имовинског преоблема и имовинског статуса није могуће да то ради само Министарство привреде.

Можда ћемо нешто радити и преко Дирекције за имовину, навео је Стевановић.

У надлежности Министарства привреде је, осим 11 бања које су у његовом портфељу, и 13 предузећа на Косову и Метохији, за која у овом тренутку, како је објаснио Стевановић, није реално ни могуће очекивати поступак приватизације. Ту је и 30-40 предузећа која имају различите имовинске проблеме, судске поступке, парнице, реституцију... па због тога није могуће да се уђе у поступак приватизације. Као таква, он наводи предузећа попут „Симпа”, „Јумка” и сличних, који су сада у Унапред припремљеном плану реорганизације. Што је најважније, она више нису на терету буyета Србије и функционишу по тржишним принципима као и свако друго приватно предузећа.


Лане решена два највећа изазова

Прошле године решен је проблем РТБ-а „Бор” и ПКБ-а, чиме је, како је истакао Стевановић, спроведен поступак приватизације два највећа изазова за Србију. За РТБ „Бор” држава је добила 350 милиона долара, а за ПКБ 120 милиона евра, а инвестиције тек предстоје.

У наредне три године обавеза је „Ал Дахре”, као власника ПКБ-а, да потроши и инвестира више од 30 милиона евра, док ће, када се говори о РТБ-у „Бор”, нови власник инвестирати око 1,2 милијарду долара. Имамо индиректно сазнање о томе да ће, с обзиром на ширење и куповину неких других рудника, односно компанија од Канађана, вредност инвестиција у рејон Бора и Мајданпека превазићи две милијарде долара, рекао је Стевановић, додајући да ће ти делови Србије оживети управо захваљујући тим приватизацијама.


И за та предузећа је став и опредељење да једног дана буду приватизована, односно да се за њих објави јавни позив и нађу потенцијални инвеститори или партнери, али до тог тренутка држава је асполутно релаксирана у смислу да ли ће та предузећа да раде и да ли ће радници остатити на својим радним местима, нагласио је државни секретар.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести