Кина: Алибаба под истрагом због монопола на тржишту

ПЕКИНГ: Кинеска државна управа за регулацију тржишта (САМР) саопштила је да покреће истрагу против компаније Алибаба због сумњи да је у пословању показала одређене монополистичке активности.
alibaba
Фото: Youtube Printscreen

Кинески тржишни регулатори су већ раније упозоравали Алибабу да прекине с праксом којом приморава трговце да потписују ексклузивне уговоре који их спречавају да нуде производе на конкурентским платформама, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си.

У фокусу истраге је, како се наводи, такозвана пракса "узми или остави".

Финансијски регулатори ће се наредних дана такође састати са руководством Ант групе, Алибабиним финансијским технолошким огранком који се раније звао Алипеј, с којима ће разговарати о њеним кредитним пословима.

Кинески технолошки гиганти попут Алибабе и Тенцента су под појачаним надзором државе коју забрињава њихова експанзија и све већа моћ када је у питању позиција на тржишту, додаје Би-би-Си.

Прошлог месеца, Ант група је била присиљена да обустави планирану Инициајлну јавну понуду (ИПО) која је требало да буде највећа на свету.

Регулатори су одлуку о блокирању ИПО-а донели само неколико дана пре дебитовања Ант групе на берзи, изразивши забринутост због њених услуга микро кредитирања.

Многи, међутим, сматрају да је прави разлог за такву одлуку био говор који је оснивач Алибабе, Џек Ма, одржао крајем октобра а у којем је критиковао кинеске регулаторе и банкарски систем. Милијардер је рекао тада да кинеске банке послују с менталитетом "залагаонице", а по мишљењу неких аналитичара сада плаћа цену таквих коментара.

Након тога, влада је увела строга антимонополска правила за технолошки сектор која су покренула пад тржишне вредности Алибабе одо 17 процената, или за око 140 милијарди долара, наводи Би-Би-Си.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести