Кинески извоз у августу изнад очекивања

ПЕКИНГ: Кина је забележила неочекивано висок раст извоза у августу захваљујући солидној глобалној потражњи, што је делом смањило притиске на другу највећу економију света која се бори с изазовима на неколико фронтова.
izvoz/pixabay
Фото: izvoz/pixabay

Кинески извоз је прошлог месеца скочио за 25,6 посто на годишњем нивоу, надмашивши знатно предвиђања, док је у односу на јул порастао за 19,3 процента, што указује на отпорност индустријског сектора те земље, извештава Ројтерс.

Аналитичари које је анкетирала британска агенција прогнозирали су раст извоза на 17,1 одсто.

Истовремено, кинески увоз је у августу узлетео за 33,1 проценат међугодишње, подстакнут високим ценама на међународним робним тржиштима, и такође је премашио процене економиста који су очекивали повећање од 26,8 посто.

Спољнотрговински суфицит је у извештајном месецу износио 58,34 милијарде долара и већи је него у јулу, када је вишак у робној размени са светом износио 56,58 милијарди долара.

Према Ројтерсовој рачуници, изведеној на основу царинских података, трговински суфицит Кине са Сједињеним Државама порастао је на 37,68 милијарди долара у августу са нивоа од 35,4 милијарде долара у јулу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести