Кинески суфицит у трговини са САД наставио раст у јуну

ПЕКИНГ: Кинески трговински суфицит са Сједињеним Државама, који је један од узрока спора између две највеће светске економије, порастао је за 11 процената у јуну на 29,92 милијарде долара са 26,9 милијарди долара из маја, показали су подаци кинеске царине објављени данас.
SAD,Kina Foto Tanjug/ kombo, ilustracija
Фото: Tanjug

У првој половини 2019. године, трговински суфицит Кине са САД порастао је за пет одсто на 140,48 милијарди долара у односу на 133,76 милијарди долара колико је износио у истом периоду 2018. године, преноси Ројтерс.

Према царинским подацима, укупан кинески извоз у јуну пао је за 1,3 одсто на међугодишњем нивоу, док је увоз смањен за 7,3 одсто.

Извоз је смањен прошлог месеца као резултат повећања америчких тарифа у мају и опадања глобалне потражње. Увоз је такође ослабио услед новог успоравања домаће активности, рекао је Џулијан Еванс-Причард, виши економиста консултантске компаније "Капитал економикс".

Економисти које је анкетирао Ројтерс очекивали су да ће јунски извоз Кине бити мањи за 2,0 одсто, а увоз за 4,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Трговинска трвења са САД извршила су одређени притисак на кинеску трговину, али се њихов утицај могао држати под контролом, рекао је портпарол царинске управе.

У мају, кинески извоз је био повећан за 1,1 одсто на међугодишњем нивоу, док је увоз опао за 8,5 процената.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести