Кинези нуде возове за брзу пругу

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са потпредседником кинеске компаније ЦРРЦ Лоу Ћиљенгом о могућностима сарадње у железничком саобраћају - на пројекту изградње брзе пруге од Београда до Будимпеште и сарадњи у области роизводње и снабдевања превозним средствима и железничкој опреми.
pruga cortanovci, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Михајловићева је истакла да Србија и Кина имају одличне билатералне односе захваљујући пријатељским односима два председника и да је Министарство које води отворено за сарадњу на пројектима у железничком саобраћају.

„Реконструкција брзе пруге Београд-Будимпешта стратешки је важан пројекат како за Србију, тако и за регион, и драго ми је да је једна од најбољих светских компанија у овој области заинтересована да учествује у пројекту“, рекла је Михајловићева.

Лоу Ћиљенг рекао је да је инфраструктура један од стожера економског развоја земље и да Србија има одличну позицију на раскрсници између Европе и Азије.

„Србија и НР Кина имају традиционално пријатељске односе, али и развијено стратешко партнерство. Ваш географски положај омогућава одличну везу између истока и запада и изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште ће томе умногоме допринети. Заинтересовани смо за сарадњу, пре свега у области производње и снабдевања железничком опремом, локомотивама и вагонима“, рекао је Ћиљенг.

На крају састанка потпредседница Владе поклонила је кинеском госту азбуку у златовезу, рад српских жена са села, које у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена“ производе традиционалне рукотворине из српског културног наслеђа, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести