Кисић: За запошљавање издвојено више до 690 милиона динара

БЕОГРАД: Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић потписала је данас Одлуку о учешћу у финансирању запошљавања у локалним самоуправама за 2021. годину и истакла да је ове године за мере запошљавања издвојено више од 670 милиона динара.
darija kisic
Фото: Tanjug (video)

Након потписивања Одлуке, Кисић је новинарима прецизирала да је од тог износа 357 милиона динара издвојено из средстава Националне службе за запошљавање (НСЗ) за 89 јединица локалне самоуправе, док су градови и општине појединачно за мере запошљавања издвојиле 313 милиона динара.

Кисић је казала да је поносна што НСЗ спроводи низ активности у области запошљавања и подсетила да је Влада Србије ове године усвојила Стратегију запошљавања за период од 2021. до 2026. године.

"Основни циљ те Стратегије управо јесте омогућавање једног стабилног и одрживог раста запошљавања које је засновано на знању и достојанственом раду", рекла је Кисић.

Додаје да све активности НСЗ иду у прилог остваривању циља Стратегије запошљавања, а једна од њих је, каже, и данашња Одлука.

Истиче да се сваке године повећава број локалних самуправа које из локалног буџета издвајају новац за мере запошљавања, те наводи да је их 2010. било 10, а последњих година их је више од 100.

Поносна је, каже, и што је Србија у време највеће здравствене и економске кризе успела да издвоји средства за економски просперитет свих грађана.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић захвалио је Министарству на брзој реакцији у доношењу Одлуке, која је, наводи, предуслов за потписивање низа споразума између НСЗ и локалних самоупава које добијају одређени део средства из републичког буџета за финансирање мера запошљавања.

"Удруживањем средстава које издвајају локалне самоуправе и средстава које издваја НСЗ постиже се већи обухват грађана у оним јединицама локалне самоуправе које су препознале политику запошљавања као један од својих приоритета", рекао је Мартиновић.

Каже да се годишње планира око 900 милиона динара из буџета локалних самоуправа за мере запошљавања.

Мартиновић истиче да постоје два облика сарадње између НСЗ и локалних самоурпава у финансирају акционих планова, један је, наводи, дефинисан данашњом Одлуком, а који подразумева да на један динар локалне самоуправе, НСЗ и држава издвајају најмање још толико за мере запошљавања.

Други облик сарадње, додаје, јесте техничка подршка НСЗ, а која подразумева да локалне самоуправе саме финансирају одређене приоритете у обасти политике запошљавања.

"Ми смо до сада са локалним самоуправама потписали 21 споразум који је омогућио издвајање више од 270 милиона динара, али имаћемо до краја године много више, укључујући и овај данашњи облик сарадње", навео је Мартиновић.

Наглашава да ће до краја године бити одржан низ јанвих позива који ће омогућити финансирање локалних акционих планова за младе, програма стручне праксе, програме приправништва, програме самозапошљавања, обуке, преквалификације...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести