Кладионице више неће бити начичкане једна поред друге

У скупштинску процедуру ушао је Предлог закона о играма на срећу који доноси низ новина и ограничења, а најважније је да ће се пооштрити приступ малолетницима у кладионице и увести додатни финасијски ред у ту област.  
kladionica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Директор Удружења приређивача игара на срећу Раде Каран каже за „Дневник” да, уколико закон буде усвојен, приређивачима посебно не годи што ће раздаљина између кладионица, аутомат-клубова или играчница који се буду отварали морати бити стотину метара, док се о томе није водило рачуна по сада старој регулативи већ су малтене отваране једне поред других.

– Пословање ће бити отежано и због високих гаранција и депозита које приређивачи морају да имају на рачунима преудзећа – казао је Каран. – Основни капитал не може бити мањи од милион евра у динарској противвредности. Ради осигурања исплате добитака и наплате накнада, приређивач посебних игара на срећу у играчницама мора у банци са седиштем на територији Србије у периоду за који је дата дозвола имати наменски депозит од најмање 300.000 евра у динарској противвредности по играчници или банкарску гаранцију на тај износ. Предвиђено је и да мора свакога дана када се приређују игре обезбедити у благајни ризико депозит од најмање 50.000 евра у динарској противвредности.

100 метара најмање од кладионице до кладионице

Дозволе за рад приређивачима ће се давати на десет година, уз могућност продужења, али и одузимања.

Нова регулатива је предвидела да приређивање игара на срећу мора бити друштвено одговорно и усмерено ка заштити малолетника, превенцији болести зависности код учесника у играма на срећу и заштити њихових података о личности.

Прецизирано је да су приређивачи дужни да на најефикаснији начин спроводе забрану учествовања малолетника у играма на срећу. Као и у ранијем закону, удаљеност између школе и фирме за приређивање игара на срећу треба да буде 200 метара.

200 метара најмање од кладионице до школе

Обавеза је сваког приређивача, каже се у Предлогу закона о играма на срећу, да унутар објекта у непосредној близини улазних врата буде истакнут постер величине 100 пута 80 центиметара, на којем је одговарајући текст о превенцији болести зависности и контакт-податак установе коју је Министарство здравља сертификовало за лечење болести зависности од игара на срећу.

Предвиђа се да уз оглашавање и рекламирање класичних и посебних игара на

срећу иде и обавештење о забрани учествовања малолетних лица у играма на срећу и одговарајући текст упозорења о превенцији болести зависности. Сви запослени, сада се предвиђа, морају бити оспособљени да делују превентивно против тих болести.


Обавезе и казне

Приређивач посебних игара на срећу мора имати у банци наменски депозит од 500 евра динарске противвредности по аутомату или банкарску гаранцију на тај износ. Изузетно, приређивач који поседује најмање 2.000 аутомата, мора имати наменски депозит или банкарску гаранцију на износ од милион евра у динарској противвредности. Такође, мора свакога дана у којем се приређује игра обезбедити ризико депозит у благајни од најмање 100 евра у динарској противвредности по аутомату. Новом регулативом је прецизирано да аутомати који се први пут стављају у употребу не могу, у тренутку прибављања, бити старији године од дана производње. За кршење закона предвиђене су новчане казне које се крећу од 100.000 динара до два милиона.


Истовремено, предузетници у тој индустрији дужни су да обезбеде непрекидан видео и аудио надзор над свим столовима за игре на срећу, благајнама и уласцима-изласцима, као и видео-надзор над аутоматима за игре на срећу, играчима и посетиоцима. Дужни су да те снимке  чувају 30 дана, а по налогу Управе за игре на срећу, и дуже.

Речи „цасино”, „цазино”, „касино” или „казино” могу користити само приређивачи који имају дозволу за приређивање игара на срећу у играчницама. Предвиђено је да посебне игре на срећу на аутоматима могу приређивати правна лица са седиштем на територији Србије чија је регистрована претежна делатност коцкање и клађење, на основу одобрења.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести