Кнежевић и Плух: Привреда кључ сарадње Холандије и Србије

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић и амбасадор Краљевине Холандије Жил Арно Бешур Плух разговарали су о привредној сарадњи две земље и потенцијалима за њено унапређење, као и о европској перспективи Србије.
k
Фото: privreda.gov.rs

Током билатералног састанка, сложили су се да је важно информисати српске и холандске привреднике о потенцијалима за сарадњу у свим областима привреде.

Кнежевић је истакао да Србија настоји да постане пуноправни члан Европске уније, не због самог статуса, већ због подизања стандарда грађана и потпуне примене позитивне праксе у пословању, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Холандија је међу првих 20 спољно трговинских партнера Србије, а на првом је месту по висини инвестиција, истакао је Кнежевић и изразио задовољство веома успешном привредном сарадњом и присуством 20 холандских предузећа на српском тржишту и укупним инвестицијама од три милијарде евра у последњих десет година.

Навео је да Србија континуирано ради на унапређењу пословне климе и правне сигурности инвеститора како би обезбедили запослење и подигли стандард грађана, а томе у прилог говори напредак Србије на Доинг бусинеш листи Светске банке за преко 50 места по условима пословања.

Амбасадор Холандије је, поред одличних заједничких економских показатеља, информисао министра и о формирању српско-холандског конзорцијума који ће извозити воће на трећа тржишта, чиме је потврдио да је настојање Србије да на трећа тржишта изађе кроз заједничка друштва капитала прави пут, посебно истакавши развој регионалног тржишта Западног Балкана.

Заједнички став је да је важно информисати српске и холандске привреднике о потенцијалима за сарадњу у свим областима привреде и да је за то добар пример сајам ПЛМА, као и Балкански стратешки дијалог који ће се одржати у Хагу почетком марта ове године, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести