Кнежевић: Нова инвестиција из Кине 1.000 радних места у Нишу

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић потписао је данас Меморандум о разумевању са генералном директорком Ксинђи Аутомотив Лајтинг, Ксиаопинг Зу и градоначелником Ниша Дарком Булатовићем, за инвестицију вредну око 50 милиона евра, која ће омогућити отварање 1.000 радних места. 
Knezevic Goran/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић

Кинески партнери, планирају да у Нишу направе фабрику расвете за аутомобилску индустрију, а министар Кнежевић истиче да ће компанија донети нове технологије у ауто индустрију.

"Ова инвестиција ће, по покретању производње, дати нови импулс привредном расту Србије и утицаће на раст извоза. Уверен сам да ће и наши пријатељи из Кине бити задовољни условима у Србији, а пре свега мотивисаним кадром", рекао је Кнежевић.

Почетак изградње договорен је за 2020. годину, док ће пласман производа бити обезбеђен пре свега на тржишта Немачке, Француске и Словачке. Планирана је сарадња са водећим компанијама у области ауто индустрије, попут БМЊ-а, Фолксвагена, Аудија, Пежоа, Реноа, Опела и других. 

Компанија Ксинђи Аутомотив Лајтинг један је од водећих светских произвођача расвете за аутомобилску индустрију, а посебну пажњу посвећују развоју посебних технолошких решења у тој грани. Запошљавају око 5.000 људи у пет фабрика распоређених у Кини, Немачкој и Јапану. 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести