Кнежевић: План Линглонга 13 милиона гума годишње у Србији

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да кинеска компанија “Шангдонг Линглонг”, за чију ће фабрику у Зрењанину сутра бити положен камен темељац, има амбициозан план да производе 13 милиона гума годишње у Србији.
goran knezevic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

За Србију ће остварење те амбијције значити више радних места, више посла за домаће кооперанте и добављаче и бољи животни стандард, истакао је Кнежевић на конференцији Глобалног партнерства, коју је данас у Београду, уочи постављања камена темељца, организовала кинеска компанија.

С менаџментом компаније “Линглонг” било је задовољство радити. Тај професионалнизам, мотивисаност и посвећеност на коју смо наишли потвруђе да се ради о једној од најуспешнијих компанија на свету, од које ћемо много научити, рекао је Кнежевић.

Он је навео да ће изградња фабрике гума у Зрењанину променити слику тог града, Баната и Србије.

Кнежевић је истакао да кинески партнери могу у Србији да очекују добре, паметне и мотивисане људе, али и добар пословни амбијент и афирмисан политички подстицај.

Министар је указао да су односи између Србије и Кине на најбољем могућем нивоу и да су економски резултати управо последица доброг и челичног пријатељства две земље, које су успоставили двојица председника, Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Кнежевић је навео да се добри економски резултати огледају у пракси, наводећи као примере Хестил у Смедереву и Зиђин у Бору, као и изградњу кинеско-српског парка пријатељства у Смедереву.

Он је захвалио компанији “Линглонг” што је у Београд довела 500 својих партнера, сарадника и коопераната из целог света, што, каже, потврђује какво поштовање Кина има према Србији.

Председник компаније “Шангдонг Линглонг” Ванг Фенг захвалио је председнику Србије и влади на пруженој подршци за изградњу кинеске фабрике у Зрењанину и изразио задовољство што ће се та фабрика наћи у земљи са којом, како каже, Кина има дугогодишње пријатељске односе.

Он је указао је да компанија запошљава 13.000 људи широм света, да се налази на 20. месту по производњи гума у свету и на 3. месту у Кини.

Навео је да компанија има центре за истраживање, који се налазе у Северној Америци, Кини и за сада један центар у Европи, у Немачкој, и најавио да ће, када фабрика у Зрењанину буде изграђена, такав центар добити и Србија.

Ванг је истакао да је “Шангдонг Линглонг” добитник највећих признања, као што су “Индустријски оскар” у Кини, а 2015. су, каже, добили и 2. државну награду за технолошке проналаске.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Он истакао да њихови производи “иду у корак с временом”, те су недавно открили материјал за гуме од маслачка, који, каже, постиже добре резултате.

Ванг је као предности гума које производи та компанија, навео низак степен буке, контрола проклизавања и низак степен отпора котрљања.

Он је додао да се “Линглонг” гуме продају у више од 30.000 продајних места и да спонзоришу око 90 глобалних догађаја.

На данашњој конференцији ће бити потписан и споразум о спонзорству фудбалске Суперлиге Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести