Ко ће купити Kомерцијалну банку?

Приватизација Комерцијалне банке улази у завршну фазу, а пошто је држава откупила део акција не Београдској берзи, продужен је рок за достављање обавезујућих понуда.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Министарство финансија саопштило је јуче да је рок 16. децембар, јавно отварање обавезујућих понуда биће истог дана, а до продужења је дошло на захтев учесника у поступку да би се добило што више квалитетних понуда.

Комерцијална банка је од уторка поново у већинском власништву Србије. На Београдској берзи откупљено је 34,58 одсто акција за унапред уговорени износ од 217 милиона евра. Цео програм је део договореног пакета „пут-опције”, који је прецизиран пре 13 година. У јуну је откупљено 6,89 одсто капитала па држава сада има 83 одсто акција те банке, док 17 одсто имају приватни акционари.

Продавац, односно држава, тако је учинила оно што се од ње очекивало, а сада су на реду купци. Од више кандидата остала су четири – три банке: Рајфајзен из Аустрије, домаћа АИК банка и НЛБ из Словеније, као и амерички инвестициони фонд „Риплвуд адвајзерс” у власништву бизнисмена Тима Колинса. Раније се као купац помињала мађарска група ОТП, али након куповине Војвођанске банке нису више заинтересовани.


Да ли је прави тренутак

О томе да ли је баш сада прави тренутак за продају Комерцијалне банке професор на Економском факултету у Бограду др Милојко Арсић каже:

– Држава, свакако, треба да изађе из власништа у Комерцијалној банци – наводи он. – Уколико нема одговарајућег стратешког партнера, треба размислити и о другим опцијама. Банка би се путем Београдске берзе могла понудити на продају ситнијим домаћим инвеститорима.


Рачуна се да би се Комерцијална банка могла продати за 450 милиона евра. По ономе што се може чути, за њу толико нуди НЛБ. Штедљивији су у АИК банци, која је, како се чује, спремна да изброји 430 милиона евра, док је Рајфајзен банка незванично изашла са сумом од 390 милиона евра.

Комерцијална банка је друга по активи у Србији, убедљиво прва по штедњи и одлично покрива тржиште Србије с 202 пословнице. У банци ради  више од 3.000 радника, а добро је покривена и привреда пошто портфолио садржи 100.000 правних лица. Та финансијска кућа може се похвалити добрим пословањем јер је на крају прошле године остварила добит вредну 71 милион евра. Осим спрског тржишта, будући власник добија шанасу за ширење и ван Србије – у Босну и Херцеговину и Црну Гору – пошто филијале послују у Бањалуци и Подгорици.

Продаја Комерцијалне банке званично је почела још у октобру 2018. године, када је расписан позив за избор приватизационог саветника. Та кућа продаје се у оквиру аранжмана договореног с ММФ-ом, односно они сматрају да је приватизација кључни елемент реформе српског финансијског система. Уколико се нађе одговарајући стратешки партнер, у власништву државе ће остати само банка Поштанска штедионица.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести