Које су земље света најзадуженије?

ВАШИНГТОН: Јавни дугови земаља широм света убрзано се гомилају јер владе настоје да обезбеде средства за санирање економске штете изазване пандемијом корона вируса и за привредни опоравак емисијом дуга, давањем кредитних гаранција компанијама и другим средствима.
javni dug/pexels.com Immortal shots
Фото: javni dug/pexels.com Immortal shots

Највећи дуг међу државама света у номиналном износу имају Сједињене Државе, али када се посматра однос јавног дуга према БДП-у, онда је на челу ове листе Јапан са уделом дуга у економском производу од 283 посто, према подацима са портала US Debt Clock.org.

Амерички државни дуг тренутно је тежак 26,5 билиона долара и процентуално одговара износу од 100,5 посто БДП-а.

С друге стране, национални дуг Јапана је нешто већи од 12 билиона долара, док је вредност домаћег производа око 4,3 билиона долара, због чега се “земља излазећег сунца” сматра најзадуженијом на свету.

Кина, друга највећа светска економија вредна приближно 13,7 билиона долара, има дуг од око 7,3 билиона долара, који чини 53 одсто БДП-а.

Када је реч о европским земљама, највећи терет јавног дуга у односу на економски производ има Грчка. Њен дуг износи нешто мање од 450 милијарди долара, што чини 220 процената БДП-а.

Следи Италија са дугом од 3,0 билиона долара, који је једнак као 158 процената БДП-а, прати је Португалија са коефицијетном дуга према бруто производу од 156 посто а, на опште изненађење, у овом друштву се налази и Белгија са уделом дуга од 128 одсто у БДП-у.

Локомотива европске економије, Немачка, такође је значајно повећала национални дуг, који сада износи око 81,6 посто БДП-а, француски дуг је премашио вредност годишње домаће производње и износи 116 процената, а слична је ситуација и са Великом Британијом, чији дуг чини 105,5 одсто БДП-а.

Према подацима са овог портал, који у реалном времену прати промене стања дугова 30 светских држава, најниже учешће јавонг дуга у БДП-у имају Саудијска Арабија и Русија, 15,7 процената, односно 19,3 посто, респективно.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести