Колико сарађују српске и косовске компаније?

БЕОГРАД: Убедљива већина власника и менаџера српских и косовских компанија оценила је општу пословну климу негативно, оценама 1 и 2 на скали од 1 до 5, али истовремено истичу да постоји потенцијал за пословну сарадњу, показало је истраживање објављено у публикацији “Степен сарадње пословних заједница из Србије и са Косова”.
mitrovica kosovo, tanjug
Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Већина српских и косовских компанија, њих 57 одсто, сматра да клима за пословну сарадњу међу њима није добра, а око 43 одсто верује да потенцијал постоји и да сарадња може бити знатно побољшана, резултати су истраживања о степену познавања и обавештености пословне заједнице о дијалогу Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ.

Истраживање, спроведено у оквиру пројекта “Укључивање пословне заједнице Србије и Косова у дијалог коме посредује ЕУ”, обављено је у два наврата током прошле године, када је на снази била одлука косовске влада о таксама од 100 одсто на робу увезену из централне Србије и БиХ.

Та мера је, каже тим српских и косовских истраживача, имала негативни утицај на саму пословну сарадњу, јер је довела до њеног радикалног смањења и високе политизације те теме, као и до потпуног замрзавања Бриселског дијалога.

На питање о утицају такси од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ на позицију компаније на тржишту, 17,5 одсто анализираних српских компанија је одговорило да је дугорочна позиција на тржишту угрожена, 55 одсто каже да су таксе довеле до губитка тржишта у кратком року, али да дугорочна позиција на тржишту није угрожена, док је 22,5 одсто одговорило да ова мера није директно утицала на њихово пословање.

Косовске компаније су се суочила са тешкоћама након увођена такси, нароцито на почетку, па је тако, како се наводи у истраживању, 41 одсто компанија имало краткорочне губитке, али су биле у стању да се опораве и дугорочно посматрано њихова позиција на тржишту није угрожена, 8,33 одсто компанија је изјавило да је дугорочно њихова позиција на тржишту угрожена, док 33 одсто компанија каже да њихово пословање није претрпело велике промене.

Резултати истраживање су показали да 62 одсто косовских компанија сматра да им сарадња са српским фирмама доноси користи, 17 одсто сматра да су ефекти те сарадње негативни, а 21 одсто да та сарадња нема никакав утицај на учинак њихове компаније.

Већина анкетираних косовских компанија, који укупан ефекат

сарадње са српским фирмама виде као негативан, нису могли да наведу конкретне разлоге за такву тврдњу.

Резултати истраживања, спроведеног путем упитника и интервјуа са представницима 40 српских компанија, 25 косовских компанија и пет компанија из општина на Косову претежно настањених Србима, показали су да компаније сматрају да политички односи представљају главни проблем за сарадњу.

У публикацији се наводи да су компаније недовољно обавештене о споразумима закљученим у оквиру дијалога, а већина је изјавила да споразуми не утичу на њихово пословање, осим Споразума о слободном кретању људи и роба.

Истраживање је спроведено у сарадњи Форума за етничке односе, Привредне коморе Србије и Привредне коморе Косова и Института за развојну политику, а уз подршку European External Action Service - EEAS.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести