Комерцијална банка повећала профит за десет одсто

БЕОГРАД: Комерцијална банка остварила је у првих десет месеци ове године профит (добитак пре опорезивања) од 7,744 милијарде динара или 66 милиона евра, што је за 10 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период, изјавио је данас председник Извршног одбора банке Владимир Медан.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У највећој домаћој банци кажу да су задовољни пословањем, а Медан је истакао да је Комерцијална банка у последње две године забележила најбоље пословне резултате у свом постојању.

Медан очекује да ће Комерцијална банка завршити 2019. годину са профитом од 74 или 75 милиона евра, као и да ће та банка у наредном периоду постати главни играч у региону у банкарском сектору.

Представљајући најновије податке, Медан је рекао да сви подаци о пословању показују озбиљан раст и додао да је то велики успех.

"Биланска активна банке порасла је у првих 10 месеци 2019. године за шест одсто, уз међугодишњи раст од девет одсто, депозити су остварили међугодишњи раст од седам одсто, а укупан капитал банке је порастао за 10 одсто и сада износи 74 милијарде динара".

Нето кредити становништву су порасли у односу на исти период прошле године за седам одсто, што је одличан резултат, јер сви знамо колико је оштра конкуренција на кредитном тржишту, додао је Медан.

"Забележили смо и раст нето кредита привреди за пет процената, уз међугодишњи раст од чак осам одсто. А све то смо остварили са смањеним бројем запослених. Овакви пословни резултати најбоље показују раст и квалитета вредности Комерцијалне банке", истакао је он.

Такође, каже да посебну додатну вредност представља поверење које клијенти имају у Комерцијалну банку.

Како је навео, сви релевантни индикатори у тој области показују снажан раст.

"Укупни депозити на крају октобра износе 333 милијарде динара, уз међугодишњи раст од чак седам одсто. Нарочито нам је важно поверење које уживамо код обичних грађана. Све више грађана одлучује се да нам повери свој новац на чување, тако да смо и у том сегменту забележили раст броја штедних партија, а девизна штедња грађана сада износи 1,764 милијарди евра, са растом од 72 милиона евра у 2019. години".

Билансна сума на дан 31. октобар 2019. године износи 425,72 милијарде динара.

"Дакле, одлични финансијски резултати банке и огромно поверење клијената представљају највећу вредност Комерцијалне банке данас, што је једна од разлога и перманентног раста цене њених акција, закључио је Медан у разговору са представницима медија.

Медан је рекао да Комерцијална банка није обична банка пошто послује успешно и у Републици Српској и у Црној Гори, као и да поцицње да буде једна од најпрофитабилинији институција на територији Србије.

Он је истакао да је банка прошле године остварила 68,5 милиона евра профита, а након консолидације 71 милион, што је био најбољи резултат, док је у првих десет месеци ове године имала профит од око 66 милиона евра, прерачунато у евре на дан 31. октобар 2019.

"Можемо рећи са сигруношћу да ће банка у 2019. остварити поново најбољи резултати и реализовати профит од 74 или 75 милиона евра на крају године. Такође, билансна сума је за девет милијарди динара већа него што је био план за целу 2019. годину".

Према његовим речима, билансна актива Комерцијалне банке у претходних годину и по је порасла за 16 одсто и обезбеђен је брзи раст по питању тржишног учешћа.

Додао је да је банка Комерцијалне у Бањалуци за остварила 1,1 милион евра, а у Подгорици нешто мање од милион евра, што су све бољи резултати него у претходним годинама.

Како је рекао, капитал је повећан и у наредном периоду неће бити ограничавајући фактор за даљи раст Комерцијалне банке.

Медан је додао и да је унапређена продуктивност банке по запосленом и да је "укупна актива почетком 2018. године по запосленом износила

130 милиона, а 31. октобра ове године 154 милиона, тако да је сваки запослени постао продуктивнији за 19 одсто".

Истиче, такође, да је настављен раст вредности акција Комерцијалне банке и да је за годину и по дана на Беогадској берзи цена повећана са 1.800 динара на 3.300 динара.

Медан је, ипак, напоменуо да треба имати у виду да свега 16 одсто ситних акционара котира своје акције на Београдској берзи, као и да највећи број акционара жели своје акције да сачува, јер очекује додатни раст.

"Рашћемо и постати једна од лидера на финансијском тржишту. Комерцијална банка је системска банка у Србији и једна од стубова стабилности финансијског сектора. Надамо се да ћемо постати главни регионални играч у банкарском сектору".

Каже да је српско банкарско тржиште врло динамично и да је зато Комерцијална банка убрзала своје активности и променила себе, због чега и повећава тржишно учешће.

"Са визијом од пет година предвидели смо, без обзира на власничку структуру, да ће банка проширити своје пословање на Северну Македонију и појачати пословање у БиХ. То је план у банци, а да ли ће доћи до неке друге промене власничке структуре и да ли ће доћи до неке стратегије, ту ствар не можео да коментаришемо. Наш посао је да банку направимо стабилном и сигурном. Ствари које се тичу акционарских односа... Они ће то уредити између себе и дати инструкције менаџменту у ком смеру хоће да се крећу", рекао је он.

На питање шта очекује по питању процеса приватизације Комерцијалне банке који је у току и да ли је банка спремна за продају, Медан је рекао:

"Овде се ради о профитабилној, стабилној и репутабилној институцији. Шта ће потенцијални акционари да одлуче, то је на њима. Банка може да ради и у наредном периоду са структуром која је ту да прави резултат и да има задовољне клијенте. Да ли ће доћи до промене и шта ће бити то је на одлуци акционара. Можемо рећи да је банка са овим капацитетом спремна за све".

Додаје да цифре показују да банка има вредност, као и капацитет да може да преузме било коју пословну активност.

"Све друго је у сфери спекулација односно у сфери кој се односи на власништво. Банка тренутно може рећи - сигурност, стабилност и профитабилност, а други сегмент није нешто што ће директно утицати на стабиности пословање банке", напоменуо је Медан.

На питање новинара да ли би му саветовао да "прода свој пристојан бизнис по цени од отприлике пет годишњих зарада", Медан каже је то питање које задире у сферу процене.

"Из вашег питања произилази и одговор и реузлтат, који је само доказ да Комерцијална банка има своју вредност и генерише приходе и профите који су међу највишим у Србији", закључио је Медан.

Подсећања ради, Министарство финансија објавило је јуче да је држава откупила 34,58 одсто акција Комерцијалне банке од Европске банке за обнову и развој и (ЕБРД) и Међународне финансијске корпорације (IFC Capitalization Fund).

На тај начин, успешно је завршена консолидација власничке структуре у Комерцијалној банци и омогућено је Републици Србији да потенцијалном купцу понуди на продају 83,23 одсто обичних акција, а у складу са процесом приватизације који је у току, кажу у министарству.

Рок за достављање обавезујућих понуда за продају Комерцијалне банке истиче 2. децембра, а у игри су, према објављеним информацијама, четири заинтересована играча: три банке - аустријска Рајфајзен, српска АИК банка и словеначка НЛБ банка и амерички инвестициони фонд Риплвуд адвајзерс, чији је власник амерички бизнисмен Тим Колинс.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести