Компанија Зиђин: Неистините тврдње Европске зелене партије

БОР: Компанија Сербиа Зиђин Копер, која послује у Србији од 2018. године, саопштила је данас да су све обавезе наведене у споразумима према држави Србији испунили и да су прибавили све дозволе које су биле потребне за делатност којом се баве.
1
Фото: Youtube Printscreen

Компанија ЗиЈин Копер је на овај начин реаговала на недавне информације које је изнела Европска зелена партија, оценивши да је лажна тврдња те партије да ЗиЈин испумпава воду из водоизворишта Лазарева пећина и пребацује је у Борско језеро за потребе компаније.

"Што се тиче недавно пласираних неистина, желимо да истакнемо да је компанија упумпавала воду у Борско језеро од 6. маја до 12. јула ове године, а разлози за то су дијаметрално супротни од ових навода", наведено је у саопштењу компаније.

Додају да су о томе обавестили јавност и то саопштењем у којем су 24. маја описали разлоге и количину упумпаване воде у Борско језеро.

"Детаљније информације су, такође, садржане у демантију, које је компанија послала 27. јула ове године, а којем је прибегла први пут за више од три године пословања, иако је током ових година доживела многобројне малициозне нападе и тенденциозна извештавања појединих медија", додаје се у саопштењу.

Што се тиче радњи предузетих на планини Старица, како наводе, у јуну ове године, све су урадили у сагласју са Законом.

"Ову планину, симбол града Мајданпека, није потребно да бране самозвани еколози и разни малобројни активисти, јер је минирање које смо извршили рађено уз сагласност Министарства рударства и енергетике, по савету и уз надзор еминентних стручњака са Техничког факултета у Бору, а у интересу грађана Мајданпека, због њихове безбедности", наведено је у саопштењу.

Додаје се да је разлог за то била напукла стенска маса која је, истичу, представљала опасност за становништво које живи у насељу у подножју ове планине.

Наглашавају да су том приликом сви радови уредно пријављени надлежним институцијама и изведени у складу са налогом рударске и геолошке инспекције.

Наводе да свакодневно инвестирају у рударство у Бору и Мајданпеку и наглашавају да се никада раније није оволико улагало у очување животне средине, рекултивацију земљишта, озелењавање, као и у локалну заједницу у целости.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести