Компаније из БиХ могу продавати на Амазону

САРАЈЕВО: Компаније из БиХ могу продавати на Амазону, највећој светској платформи, одлучила је та компанија која је синоним за интернет трговину, а преноси Бизнисинфо.ба.
amazon
Фото: pixabay.com

Како се наводи, компанија Амазон је ревидирала пре две седмице листу дозвољених земаља за регистрацију продаваца на којој се сада налази и БиХ, а ту вест је на друштвеним мрежама поделила професорка Економског факултета у Сарајеву Азра Заимовић.

Како је појаснила, проширењем листе, продаваци из укупно 188 земаља могу нудити производе у највећој онлајн трговини на свету.

Компанија која је своју тржишну вредност повећала за 70 одсто у ковид кризи тек сада додаје чак 85 земаља.

Земље под санкцијама као што су Куба и Северна Кореја остале су ван ове листе.

Продаваци из БиХ раније су могли да продају на Амазону на начин да оснују своје предузеће у земљи која се налази на листи, што је стварало додатне трошкове и значајно отежавало приступ тржишту.

Сада су улазне баријере отклоњене, па предузетници из БиХ могу директно као физичка лица или путем домаћих предузећа да нуде своје производе или региструју своје трговине на Амазону.

"За олакшан искорак домаћих предузетника на светско онлајн тржиште, потребне су јасне инструкције пореских тела у БиХ у вези с пореским третманом прекограничне интернет трговине и добитака", каже Заимовић.

Амазон је америчка компанија са седиштем у Сијетлу.

Основао ју је Џеф Безос 1994. године, а покренута је 1995. године. Једна је од првих великих компанија које се баве продајом разних производа посредством интернета.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести