Комуналним радницима 100 одсто зараде током лечења од короне

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић потписала је Анекс IV посебног колективног уговора за јавна предузећа у комуналној делатности и изјавила да је њиме обезбеђено да радници из те делатности могу да примају 100 одсто зараде уколико се разболе од корона вируса.
k
Фото: Tanjug (video)

Михајловић је истакла да је потписивање тог уговора још један корак ближе стварању бољих услова за раднике у комуналној делатности, који су 24 сата на улицама.

Моја порука свим запосленим радницима у комуналним делатностима, а има их више од 60.000, јесте да је држава уз њих, јер смо свесни значаја њиховог рада, рекла је Михајловић након потписивања уговора.

Михајловић је подсетила да је 2015. године потписан посебан колективни уговор за предузећа у комуналној делатности, чиме је након више од 20 година та област уређена.

Радници у комуналној делатности су подједнако важни као и здравствени радници и важно је да смо овим анексом обезбедили да могу да примају 100 одсто зараде уколико се разболе од корона вируса. Надам се и да ћемо што пре доћи у ситуацију да анекс не примењујемо, да сви останемо живи и здрави и да се епидемија што пре заврши, рекла је она.

Поред потпредседнице Владе, анекс уговора потписали су и председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије Александар Радојевић и председник гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности “Независност” Милан Симић.

Радојевић је рекао да су као синдикат на терену препознали да многа предузећа нису реаговала на прави начин у току епидемије, те да су на тај начин заштитили комуналну делатност и раднике.

Овим анексом колективног уговора помогли смо да радници који су у изолацији или су заражени корона вирусом могу да се лече код куће, уз 100 одсто примања. Хвала ресорном министарству на разумевању и брзој реакцији, изјавио је Радојевић.

Симић је захвалио потпредседници Владе и Министарству на доброј сарадњи, што показује и потписани анекс.

Анализом коју смо спровели утврдили смо да поједини послодавци не поштују одлуке Владе у време епидемије. Овим доприносимо да запослени немају проблеме и да ако су у изолацији или су заражени, да се то испоштује, рекао је Симић.

Истиче да је важно да уз запослене у здравству поштујемо и запослене у комуналним делатностима, који су сваки дан на улицама и раде.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести